pondělí 9. prosince 2013

A máme tady prosinec, měsíc poruch - IV

Do třetice všeho dobrého i zlého, myslel jsem si po opravě dveří kůlny. Ale kde pak, to jsou jen kecy pro uklidnění davů. Samozřejmě se posmolí vše co může. Starej Job by mohl vyprávět...

Takže holky si takhle v pátek odpoledne zapnuly televizi. A ono modře blik a nic... To víte, prosinec...

Identifikace závady


Naivně jsem si myslel, že to bude někde kolem vypínače, který přemostím a vypínat se teď bude šňůrovým vypínačem. No a modrý záblesk byl zcela jistě způsoben spálením pojistky.

Takže, jakmile se mi uvolnil stůl pro minulých průserech a poté co jsem rozchodil vejco-ploter (popíšu později), vytáhl jsem televizi na stůl. Ale nedalo mi to a zavolal jsem Mirkovi nejprv o radu. Zněla zcela jasně: přijeď a nelez do toho sám. Odborníky je třeba poslechnout.

 I začali jsme otevřením a vyčištěním. Výrobní číslo prozradilo, že fungovala bez závad 16 let, tj. od roku 1997. Takže pokud by ji Mira vystavil úmrtní list, nebyl bych překvapen.
Oproti Ametystu (19 elektronek) je zde pouze
jedna elektronka, a to obrazovka.

Prvotní průzkum odhalil prasklou pojistku.
Pojistka.
Pojistka neodchází sama od sebe, důvodem byl proražený tranzistor BUZ-90A. Pro jistotu byly také vyměněny podezřelé elektrolytické kondenzátory. Vše v části napájení.
Napájení je na PCB ohraničeno silnou čarou.

Oprava 1

Po zapojení obraz naskočil, ale Mirkovi se nezdálo napětí na výstupu, které bylo 200V oproti obvyklým 120V. Kontrolní poťukání na tišťák izolovaným koncem šroubováku opět poslalo do křemíkového nebe právě vyměněný BUZ-90A. Začínalo to být drahé, navíc byl poslední.

Viníkem byly studené spoje v odporové kaskádě. Následně byla proletována všechna další podezřelá místa. No a pak jsme zajeli do okresního města pro další tranzistory a hrst pojistek.

Malé kroužky: elektrolytické  kondenzátory
Větší kroužek: BUZ-90A
Největší kroužek: odporová kaskáda
(pohled ze strany spojů)

Horní šipka: BUZ-90A
Dolní šipka: jeden z elektrolytických kondenzátorů
(pohled ze strany součástek)

Vyměněné součástky.
(pojistka T4H 250V - pomalá, 2xBUZ-90A a dva elity)

Oprava 2

Po testu vypadalo vše ok, po zadeklování byl obraz do žluta, evidentně chyběla modrá barva, což potvrdil i zkušební monoskop. Na vině byly (opět) studené spoje, tentokrát na PCB přímo na patici obrazovky. Zde stačilo již jen opětovné propájení a vše bylo definitivně ok.
PCB na patici obrazovky.
Při podrobném zkoumání objevíte 3 místa po třech propájených vývodech.


A už to zase televizuje
a letos těžce zkoušená peněženka si oddechla.

Poučení

Cyklické tepelné namáhání a s tím spojené mechanické pnutí nedělá prostě elektronice dobře. A když něco odejde v napájecí části, vezme s sebou často i něco dražšího (zde to odnesl naštěstí jen tranzistor za cca 50,-, ale mohl to být i procesor v signálové části).

Taky je třeba říct, že důkladné odprášení a vyčištění může vynést na povrch další závady (zde studeňáky na PCB patice, které asi nevadily do chvíle, než byl odmeten mastný vodivý prach).

Závěr

Máme 9. prosince. Co se ještě stane? Čeká mě přestavba kamarádovy sněžné rolby na střídavé motory, zde by byly chyby sakra drahé, pak nové ložiska do pekárny na chleba a taky bych rád pohnul s programováním vejco-plotru. Takže pastí je dost a dost.



Žádné komentáře:

Okomentovat