pátek 23. září 2022

Oprava UNOLD 68415

Tak se naše chlebopekárna začala ozývat stále častěji a více hlasitěji. Když bylo těsto husté, rvalo to uši.

Zvuk vydával přeskakující ozubený řemen...

Něco na úvod
Kdysi dávno jsme tuto pekárnu koupili jako repasovanou. Po nějakém čase, poměrně dlouhém, se z ní začaly linout nelibé zvuky. Stejné jako teď. Na vině bylo vydřené ložisko velkého ozubeného kola, které se pak naklánělo tak, že hnací ozubený řemen přeskakoval a vydával ten nervy drásající zvuk.

Tehdy jsem rozebral celou pekárnu, vytáhl duralový díl, otvor ložiska převrtal a vložil do něj mosaznou vložku (bronz jsem neměl). Vnitřní otvor jsem ale netrefil natěsno, takže, jak se ukázalo, se po dvou letech vyžvachlal znovu.

Oprava
Pekárnu otočíme na bok a vyšroubujeme šrouby v gumových nožičkách.
Že něco není v pořádku indikovaly kovové piliny vytřepané z pekárny:
V rozborce pokračujeme odtažením šroubů s drážkou Spanner Head. Pokud nemáme speciální šroubovák, pomůžeme si kulatými kleštěmi. Pokud máme šrouby se stejným závitem a normální drážkou, při montáži je použijeme. Vhodné kanibalizujeme třeba z počítačových skříní.

Povolení speciální šroubu s hlavičkou Spanner Head.
Po sejmutí krytu se dostáváme k převodovce. Tři šrouby kolem motoru slouží k napínání řemenu.

Převodovka pekárny.
Odstraníme ozubený řemen. Pokud je příčinou vymleté ložisko, bude se velké kolo volně naklánět. Jinak by mohla být závada jen v málo vypnutém nebo vytahaném řemenu.

Odtáhneme samosvornou matici (má uvnitř takový plastový kroužek) a sejmeme obě podložky, kulatou a hranatou.

Uvolnění kola.

Hřídel po odstranění kola.
Nyní odstraníme pojistný kroužek (segerovku) z hnaného hřídele. Pokud nemáme speciální kleště, pomůžeme si šroubováčkem, případně kleštěmi. Hřídel vysuneme. Měla by tam být i silonová podložka.

Hnaný hřídel a zbytek silonové podložky.
Protože pekárna toho měla za sebou opravdu dost, netěsnilo silonové ložisko v nádobě a protékal z něj olej, řešením je zakoupení nové nádoby (600,- včetně poštovného).
Takto je hnaný hřídel špinavý od napečeného oleje v případě, že netěsní ložisko v nádobě.
Pohled do nitra pekárny. Mosazný kroužek je osazení ložiskové vložky. V otvoru je nalisována a tu teď potřebujeme vytlačit. Při tomto násilí použijeme dřevěnou paličku a dřevěnou kulatinku.

Vnitřek pekárny s vymletým ložiskovým pouzdrem.

Vytažené ložiskové pouzdro. Osazení  je kapku zraseno použitím kleští.
Zde bohužel následoval manželčin interrupt, takže po návratu do dílny jsem rozčílením úplně zapomněl fotit. A opětovně to rozmontovávat, soustružit, fotit atd. se mi už opravdu nechtělo. Takže se omlouvám a doplňuji popis alespoň v bodech:
  • Proměření a nakreslení nového pouzdra.
  • Prohrabání haldy materiálu a nalezení vhodného polotovaru. Bohužel bronz na ložiska stále nemám.
  • Vysoustružení nového pouzdra (z mosazi).

Staré pouzdro a výkres pro výrobu nového.


Poznámky k soustružení
Výroba byla poněkud náročnější a bylo nutné časté přiměřování.

  • Průměr osazení (14) je jen orientační. Slouží jen k tomu, aby pouzdro nezajelo do otvoru.
  • Výška osazení (1.2) definuje, jak půjde nasadit a otočením zamknout nádoba v pekárně. Pokud bude rozměr příliš velký, nepůjde nádobou otočit a zamknout ji ve správné poloze.
  • Venkovní průměr pouzdra přiměřujeme. Nesmí být volný a musí jít nalisovat.
  • Vnitřní průměr pouzdra musí jít těsně, pak jej na brusné pastě zaběhneme.
  • Délka pouzdra (15.1) musí umožňovat nasazení segerovky na hřídel, ale zase tam nesmí být velká vůle, to by hřídel nadskakovala.

Závěr
To je vše, pekárna funguje a peče.

Pokud by pekárnu nešlo opravit, byl jsem rozhodnut koupit buď tu samou, nebo nový model UNOLD 68615 Skala, oproti stávajícímu typu má integrovanou váhu a automatické dosypávání semínek během přípravy.

Mám pocit, že UNOLDy jsou vyrobeny fortelně, naše recepty na těžší chleba jim nevadí a lze je i v případě potřeby opravit. Usuzuji tak podle pokusu o opravu plastového Moulinexu, kdy jen za, značně poddimenzovaný, motor chtěli 1200,- A nová pekárna stála 1450,-

Další informace
Obchod, odkud obratem pošlou nějaký běžný náhradní díl pro pekárnu.
http://www.mojepekarna.cz/

Pouzdro B8/12x16 SB ze slinuté bronzi, které by mohlo být použito po výrobě nové hřídele.
http://www.midol.cz/files/Katalogy/Kluzn_pouzdra_slinut_bronz.pdf

Manuál k pekárně UNOLD 68415 (český návod začíná na str. 94)













12 komentářů:

  1. Díky za článek a fotky, pomohly ujasnit co musím v pekárně vyměnit :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za skvělý návod. Jen jsem nechápal to osazení v pouzdru, protože jsem to měl v takovém stavu, že tam žádný osazení nebylo. Pouzdro bylo volně k vyndání. Teď jen kde sehnat nové pouzdro.
    Josef Flandera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem si uvědomil, že proběhla další oprava, kterou jsem už nedokumentoval a kde jsem nahradil kluzné ložisko kuličkovým ložiskem. Zatím to šlape slušně.

      Zkusím pohledat, jestli jsem to náhodou nenafotil, pak to zveřejním.

      Vymazat
  3. Na jaře 2019 jsem vyměnil ozubený řemen, stál cca 150,-

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry den pane Riedl, mam take unold pekarnu a prestal se tocit hnetaci hak :-(. Nevite, kdo nebo kde by mi opravili pekarnu? Dekuji klara misse@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      jestli motorek slyšíte a netočí se hák, pravděpodobně odešel řemen, takže odšroubujte spodní kryt a mrkněte. Náhradní díly jsou zde:
      https://eshop.befree.cz/unold-nahradni-dily?page=2

      Co se týká opraváře, tak opravdu nevím. Vypadá to, že pan Vachulka už nefunguje.

      Vymazat
    2. Dobrý den, mám stejný problém, odešel mi řemínek. Docela zoufale se ho snažím sehnat, zatím neúspěšně. V uvedeném odkazu není skladem a není prostě nikde. Docela nerad bych kvůli řemínku vyhazoval celou pekárnu, ale zatím to tak vypadá. Nemáte někdo tip, kde byla šance ho sehnat? Díky.

      Vymazat
    3. Dobrý den,
      poohlídněte se ve svém okolí po dodavatelích ozubených řemenů, vemte UNOLDA pod paži a zkoušejte. Pokud v okolí nikdo takový není, budete se muset trochu zanořit do problematiky, spočítat délku a změřit profil zubů a vybrat si třeba tady: https://www.tyma.cz/produkty/ozubene-remeny/

      Jsem si téměř jist, že UNOLD si nenechal dělat nějaké speciály a sáhnul po nějaké hotovce. Ty se dělají v určitých řadách, takže určitě uspějete.
      Pak dejte vědět tady do diskuze o jaký řemen se jedná, pomůžete tak i ostatním.

      Vymazat
  5. Dnes mě byl doručen maji ho v Befree najdete na internetu zdravim

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den,také pravidelně soustružím na své unold 68415 vydřené pouzdro.Zajímalo by mne jak jste to myslel že jste tam dal místo kluzného ložiska kuličkové.Jako že místo bronzového pouzdra jste dal kuličkové ložisko?Nebylo by foto na email kuncarladislav@seznam.cz Díky

    OdpovědětVymazat