středa 25. dubna 2018

IBC 1000L - moje vodní hospodářství (doplněno)

Máte-li poněkud větší latifundie a pokud je zaléváte vodou z vodovodu, vyjde vás vlastní zelenina pěkně draho. Nehledíc na to, že dešťovka je prostě dešťovka...

Pokud tuto situaci chcete řešit, čtěte dál...






1. Nakupujeme

Vysolíme něco kolem dvou tisíc a koupíme se kontejner IBC o kapacitě cca 1000 litrů. Volíme buď černý, nebo oplechovaný, jinak budeme ve velkém pěstovat vodní řasy. V teplé a prosluněné vodě se jim opravdu dost daří a sypat chemii do vody na zalévání není to nejlepší řešení.

K sehnání jsou kontejnery se vstupním otvorem 150, 220 a 400 mm. Větší otvor se hodí v případě, že do něj budeme strkat ponorné čerpadlo, jinak je lepší užší, lépe se zakrývá proti komárům.

Výpustný otvor má vnitřní průměr 50, 80 nebo 100 mm a značí se DN. Tedy DN50, DN80 a DN100 (jmenovitá světlost potrubí DN - Diameter Nominal)

Dále je k volbě paleta pozinkované nebo dřevěná.

2. Připojení

Pokud máme střechu a tolerantní okolí, přistavíme kontejner pod okap, svedeme do něj vodu a je vymalováno. Řešíme to buď klapkou ve svodu, nebo přímým napojením.

Klapka ve svodu.
Máme-li vody dost, kapku uzavřeme a ta si zase teče
původní cestou.
Při silnějším dešti má voda tendenci k rozstřikování
a pak smáčí celou stěnu domu.
Zabránit ji v tom můžeme třeba gumovým límcem.
Vyhřátá vodní hladina je přímo ideální porodničkou pro komáří potomstvo.
Takže gumovým límcem jim to znesnadníme.

3. Přepad

Máte-li 100 m² střechy, tak při lehkém deštíčku (1 mm srážek) vám do kontejneru vám nateče za hodinu 100 litrů vody. Takže při slušném dešti je kontejner plný dřív, než řeknete famfrpál.

Proto musíme vyřešit přepad vody, nebudeme přece číhat u nádrže. Nehledě na to, že prší zpravidla tehdy, když nejsme doma.

Zde uvedu jedno řešení, které má své mouchy, ale každý je dokáže realizovat. Využijeme u něj princip spojeného nádobí (tedy spojených nádob).

Pokud je hladina vody moc vysoko, vystoupá úzkou (černou) trubkou
tak vysoko, že vyteče do odpadu (červená trubka)
V zemi je zároveň vedena voda do kohoutku na zahradě.
Nevýhoda tohoto řešení je, že pokud prší opravdu moc a dlouho, voda nestačí odtékat a jde vrchem. Pro tento případ odpojím koleno a svod ze střechy napojím rovnou na odpad do potoka.

Celkový pohled na připojení nádrže a na vyvedení vody.
Použité trubky jsou polyetylénové o vnějším průměru 32 mm. Spojují se šroubením, stačí je jen rovně uřezat, srazit hrany, nasunout a utáhnout. Pro uvedený průměr seženete také nejsnadněji různé udělátory a redukce k nádržím IBC.

4. Hladinoměr

Pro indikaci hladiny používám malou PET flašku téměř zcela naplněnou vodou, která funguje jako plovák v nádrži. Provázkem je spojena se ukazatelem mimo nádrž (závaží z tenisového míčku vyplněného sádrou).

Více napoví fotografie a stručné komentáře pod obrázky:

Tenisák indikující naplněnost nádrže ze 3/4

Detail tenisáku ve formě závaží.
Je naplněn sádrou a očko je ohnuto z hliníkového anténního prvku.

Vedení provázku plováku hliníkovou trubkou s kladkami.
Kladky snižují tření, stačit by měly i očka
z rybářských prutů.

Vyústění do hrdla nádrže.
Nechtělo se mi vrtat přímo do kontejneru, takže se to
mačká v jedné díře.

Viz. předchozí komentář, jen je odstraněn přívod z rýny.

PET od Coca-Coly ve funkci plováku.

U kolegy jsem vyfotil profesionální hladinoměr, byť ho tedy používá k měření hladiny u solárního vytápění s otevřeným okruhem s přečerpávací nádrží.


Závěr

1. Nebudete věřit, jak vám ty rostlinky pěkně porostou.
2. Nebudete věřit, kolik vody naprší na jednu střechu a bez užitku odteče.
3. Jedna nádrž vám určitě stačit nebude.

Klíčová slova

Při hledání dalších informací použijte klíčová slova:
Nádrž IBC 1000, redukce IBC DN 80, PPS trubka 32


24 komentářů:

  1. Skvěle vyřešeno. Přesně tohle jsem potřeboval pořešit. Děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že se to hodilo. Teď jsem ještě vyřešil ukazatel hladiny. Jak to nafotím, dát to tu. Stručně: jedná se o malou PET flašku dosti naplněnou vodou, která funguje jako plovák v nádrži. Provázkem je spojena se ukazatelem mimo nádrž (závaží z tenisového míčku vyplněného sádrou).

      Vymazat
    2. dobrý den,
      máte už fotky s plovákem?

      Vymazat
  2. dobrý den,

    máte to super, kdy budou fotky s plovákem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Nafotím, pokud tedy dorazím před tím, než padne tma. Technicky je plovák malá PET flaška naplněná pískem tak, aby ji koukalo hrdlo z vody. Na hrdlo je uvázán provázek, který vede přes kladku na závaží. No a pozice závaží udává výšku hladiny.

      Vymazat
    2. Pavel Riedl to co jste vymyslel je hrůza. To já to mám úplně jinak vymyšlené. A to tak, že mám zabudovaný zásobník 4000 l. A do toho zásobníku mi teče voda ze střechy z okapů. A v tom zásobníku mám zabudované ponorné čerpadlo, kterým vodu vyčerpávám do ostatních zásobníků na deštovou vodu. A také na své zahradě mám vykopanou 5 m studnu. Vy jste stejný břídil, jak ten váš kámoš Vidlák.

      Vymazat
    3. No vidíte, jak jste šikovnej. To už byste se mohl zvládnout i podepsat, ne?
      😎

      Vymazat
  3. Dobrý den pane Riedl, jak to vypadá s fotodokumentací ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      rozšířil jsem článek o kapitolu hladinoměr.

      Vymazat
  4. Hladinoměr je super. Potvrzuji že 1 IBC je málo, letos pořizuji čtvrtý. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  5. No to je super. Prostě klsik český kutil. Hladinoměr zajímavé konstrukce. V jednoduchosti je síla..

    OdpovědětVymazat
  6. Výborné, potřeboval jsem zjistit pár detailů a Vaše řešení mě inspirovalo. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělé řešení hladinoměru!

    OdpovědětVymazat
  8. Dobry den, to je skvele reseni. Mohl by jste mi lepe popsat vami udelany prepad? V te cervene siroke trubce je natazena ta mensi cerna? Jak mam realizivat prepad vody, pokud nemam na dannem miste okolo IBC tolik prostoru? Dekuji za komentar.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      pozorně si prohlédněte 1. obrázek v kapitole "3. Přepad". Černá trubka je zaústěna do šedého T kusu a tam končí. Nádrž a trubka tvoří spojené nádoby a výška hladin je v nich stejná. Pokud by to nebylo jasné, nafotím to v detailu.

      Pokud máte máte v daném místě málo prostoru, můžete 'spojenou nádobu' realizovat kdekoliv jinde. V mém případě třeba v místě kohoutku...

      Vymazat
  9. Dobrý den, skvělé řešení :-). Řeším zrovna propojení více sudů a čerpání z nich, ale dělám si starost co s napadaným listím ve vodě? Jak to udělat, aby neucpávalo ty trubky, hadice, případně nějaké to malé čerpadýlko? Nějaké síto na střeše na okapovou rouru? Mám domek pod lesem a toho listí tam bývá opravdu hodně. Děkuji za radu a přeji hezký den. Sylva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      zatím mi vždy stačilo na podzim vypláchnout kontejnery wapkou. Ale už si pár let říkám, že zavěsím menší kbelík u vyústění do kontejneru. Kbelík bude mít množství děr a bude do něj ušita vložka z plastového síta. No ale zatím jsem se k tomu nedostal... tak třeba letos ;-)

      pokud bych to řešil, dám to sem.

      Vymazat
    2. Dobrý den, prodávají se plastové košíčky do okapového svodu - dáte nahoře do vstupu z okapu do svodu a listí nejde dolů. Jednou za čas je nutno vybrat listí z okapu.

      Vymazat
  10. Aby nepadalo listí jsem vyřešil větším umělým sítem. Občas vyčístím. Problém je opravdu, když více prší než odvede přepad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu přepadu by mohlo pomoct, pokud by výtok odpadu byl cca 5-10 cm pod víkem IBC, takže by vznikl určitý "mrtvý" prostor, který by sice zůstal nevyužitý, ale pro případ prudkého deště by mohl vyrovnávat rozdíl mezi přítokem a odtokem...

      Vymazat
    2. Tak ono tam těch 10 cm je. Odpovídá to nějakým 100 litrům.

      Vymazat
  11. Dobrý den,a nemůže se stát že vám to při doplnění nádrže skrz tu trubku vodu vysaje?(příklad odkalovani akvária)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      hrdlo je jen volně zaústěno do odpadní trubky a má seříznutý konec. Asi by tam musela být dýza a muselo by tam vzniknout něco na způsob fixírky...

      Vymazat