úterý 1. listopadu 2011

Oprava AEG-Electrolux Lavamat 66610

Tak už to prostě chodí. Že když už máte čistej stůl a chystáte se věnovat svým koníčkům, tak se něco porouchá...


Tentokrát to byla pračka. A jelikož je plně digitální, tak to bylo i s výhledem na zásah servisního technika, jehož jediné mrknutí víčka je vyváženo zlatem. 

Slovo úvodem
Tuto pračku jsme koupili před čtyřmi lety jako náhradu za Tatramat 246 mini. Tatramatka sice fungovala, ale odstředění bylo při 400 ot./min. mizerné a i tak byla z pračky malá cestovatelka. 


Prolétli jsme recenze a koupili  AEG-Electrolux Lavamat 66610. Protože jsme nešetřili, těšili jsme záhy z úžasné rychlosti odstřeďování (1600 ot./min.) i klidného chodu. Oželet jsme museli malé rozměry a automatický mix teplé a studené vody. A jak to tak vypadá i bezproblémový a laciný servis. Že jsme si radši nepřikoupili ždímačku... 


První servisní zásah
Pokud má Lavamat problém, hlásí to na displeji jeho číslem. Některá čísla chyb jsou k vypátrání na internetu, některá výrobce zapírá, nebo jsou na placených stránkách.


První takové volání o pomoc se týkalo nezavřených dvířek a ještě dalších, vzájemně nesouvisejících věcí. Servisní technik to tipnul na chybné čidlo nebo vadnou desku elektroniky. Do pračky se nepodíval, jen něco pomačkal, chyba zmizela a už to jelo. Účet byl blízko jedné tisícovky. Ještě, že se mi podařilo si kousek servisního manuálu zapamatovat, jelikož je jednou za čas potřeba resetu a za účty na servis by brzy propadl dům včetně té prokleté pračky.


Reset pračky
Reset je pračky jednoduchý:
  1. Současně stisknete a držíte na ovládacím panelu dvě levá tlačítka (jsou umístěna pod sebou)
  2. Otočíte volič programů na první pozici (zhruba na 1 hodině,  program 95 st.C)
  3. Uvolníte tlačítka z bodu [1]
  4. Otočíte volič programů na osmou pozici (zhruba na 5. hodině, program 40 st.C, druhý v pořadí)
  5. Současně stisknete a držíte na ovládacím panelu dvě levá tlačítka (jsou umístěna pod sebou) tak dlouho, až to pípne a kód chyby je vymazán.
Poznámka
Na ostatních pozicích jsou různé diagnostické programy, pračka, na přání, blikne všemi kontrolkami, napustí nebo vyčerpá vodu, odstředí a pod...


E30 (Error 30)
Tak tato chyba na mě bafla v neděli večer, těsně po příchodu ze cvičáku, kdy za normálních okolností padám únavou rovnou do postele (převleču a umyji se až v pondělí ráno).


Pátráním po internetu jsem zjistil, že to může být cokoliv, třeba i proražená izolace topného tělesa. Tyhle elektroniky si to kontrolují při startu, aby to nevyhodilo pojistky, v krajním případě nezabilo obsluhu.


Tak jsem provedl rychlou rozborku pračky:
Rozborka pračky
Zeleně jsou označeny 2 šrouby pro odstranění horního krytu,
červeně je značeno 11 šroubů zadního krytu. 
Poznámka
Sundal jsem i horní kryt a preventivně profoukl hadičku a čidlo výšky hladiny. Čidlo je umístěno vlevo nahoře, má kruhový tvar a vede k němu hadička od čerpadla připevněná na vanu pračky.


Po odstranění zadního krytu jsem odstranil krajní přívody k topnému tělesu a proměřil ohmmetrem odpor proti zemi. Odpor byl měřitelný, což indikovalo proražení izolace topného tělesa (z poměrů odporů obou přívodů jsem spočítal, že k průrazu došlo zhruba v první třetině délky tělesa). 


Vývody topného tělesa jsou vlevo dole, na fotografii
částečně kryty řemenem náhonu bubnu.
Když už byly přívody odstraněny, zkusil jsem spustit odstředění a pračka normálně fungovala (akorát by neohřála vodu).


Tedy diagnóza byla stanovena, teď se bude léčit...


Oprava
Na internetu jsem se poučil, že topných těles je konečné množství a všichni výrobci používají unifikovaná topná tělesa. Cena kolem 400,-, originál za 1200,-


Takže demontujeme těleso:
  1. Odstraníme všechny konektory a svorky.
  2. Povolíme matici na tělese, můžeme ji i odstranit zcela. Matice přitahuje kovovou lištu proti gumovému těsnění, které se rozepře v otvoru a utěsní jej.
  3. Jemně zaklepneme trčící šroub, na kterém byla matice, aby těsnění povolilo.
  4. Opatrným vikláním uvolníme topné těleso a vysuneme jej. Těleso je na druhém konci zasunuto v pružném držáku, jehož odpor musíme překonat.
  5. Vysuneme z tělesa teplotní čidlo. Je to takový kovový váleček s dvěma vývody umístěný mezi levým přívodem a maticí.
  6. Zrovna očistíme dosedací plochu v otvoru vany, aby nové těleso pěkně těsnilo. 
Konstrukce topného tělesa.
Vpravo je nástrčný klíč použitý k povolení matice.


Seženeme nové topné těleso (230 V/2050 W/230 mm), mě jej prodali v opravně praček ve Valašském Meziříčí a přidali i nový konektor Faston, protože ten původní pravý konektor má dva přívodní vodiče, byť je upevněn k jednomu vývodu. Nové těleso má konektory malinko odlišné, bylo je potřeba přiohnout a pro levý nalisovat na přívodní vodiče nový konektor.


Poznámka
Je možné, že budeme muset odstranit vyvazovací pásku na vaně pračky. Po opravě však vodiče opět vyvážeme. Můžeme také sundat řemen náhonu bubnu, zlepšíme si tím přístup k opravovanému místu.
Dvojitá koncovka, která na novém tělese není,
proto bylo nutno nalisovat na přívodní vodiče nový konektor.
Nový konektor Faston v celé své kráse.
Za chvíli do něj budou zalisovány oba původní přívody.


Zasuneme nové topné těleso do vany pračky tak, aby se zachytilo do původního pružného držáku uvnitř. Neuškodí, pokud si situaci prohlédneme s baterkou v ruce. Jak těleso zaklapne, protočíme rukou bubnem. Pokud je něco špatně, bude to drnčet. Pokud je to v pořádku, zasuneme ještě čidlo teploty do odpovídajícího otvoru.


Teď začneme dotahovat matici. Tím rozpneme těsnění. Nedotahujeme na krev, ať se tam něco neserve. A pokud by to pak v testovacím provozu teklo, můžeme dotáhnout.


Topné těleso je tedy na svém místě. Zcela vlevo, s červeným krytem je nový přívod. Dva oranžové dráty vedou k teplotnímu čidlu. Zeleno-žlutý přívod pod maticí je kostra a zcela vpravo je druhý přívod topného tělesa.
Osazení nového topného tělesa přívody.
Vodiče ještě nejsou vyvázány páskou.


Původní konektor levého přívodu je v sáčku vlevo,
přívody jsou již vyvázány a řemen opět nasazen.
Zbývá nasadit řemen. Na motoru jsou původní drážky oleštěny a na náhonu bubnu jsou stopy po původní dráze.
Správná pozice řemenu na náhonu bubnu.
Pozice řemenu na hřídeli motoru.
Testování
Zadní kryt ještě neosazujeme a vyzkoušíme máchání s odstředěním. Pokud kolem topného tělesa pídí voda, lehce dotáhneme matici na topném tělese. Následně provedeme normální praní a občas zkontrolujeme těsnost. Pokud je vše v pořádku, namontujeme zadní kryt a jsme hotovi!


Nejsem hotov, kohoutky tečou...


Další informace
Jak vybrat to správné topné těleso do Vaší pračky?

46 komentářů:

  1. Fíííha, a naučíš to i zeťáka? Já jen, pro případ nouze ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju resetovala jsem pračku podle návodu a ona jede tomu kdo to sem dal milion velkých dííííííííku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevíte, jak mě to těší...

      Vymazat
    2. Nemáte někde prosím reset na AEG 60060SL?

      Vymazat
    3. Opravdu nemám, to byla prostě jen jedna epizoda mého života. Zkuste to pomačkat v podobném stylu, třeba na to přijdete. Pokud se zadaří, hoďte to sem, třeba se to šikne někomu dalšímu.

      Vymazat
    4. Zkusil jsem různé kombinace a bohužel nic..Měl jsem podezření na topné těleso, ale to má po poměření 30 ohmů, takže budu hledat jinde.

      Vymazat
    5. Teď jsem proměřil teplotní čidlo má 3,5 kiloohmů, nevíte někdo kolik standartně mají čidla hodnotu?

      Vymazat
    6. Opravdu nevím. Jestli ho máte venku, zkuste jej zahřívat (třeba fénem nebo z dálky opalovačkou, případně strčit na sporák do hrnce s vodou) a mrkněte se, co to dělá s odporem. Třeba to něco napoví. Může tam být nějaký skok či něco podobného. To, co používám, jsou digitální čidla, kde se vyčítají hodnoty z registrů. Tohle je takové diluviální. Stejně mi to hlava nebere, koupíte si drahou pračku a stejně jsou v ní nejlacinější komponenty.

      Vymazat
    7. Tak jsem to risknul a koupil čidlo https://www.kupaoprav.cz/cz-detail-1202690-ntc-termistor-pro-pracky-whirlpool-a-ignis.html stejný konektor jak u AEG, odpor 13 kohmů. NTC termistory AEG mají kolem 13 kohm, můj měl jen 3,5 kohm. V servisu mě tvrdili že musím koupit celou spirálu za 660 Kč že NTC termistory se neprodávají zvlášť a stačil termistor za 44 Kč a pračka funguje :-)

      Vymazat
    8. Boží! Dobře, že jste napsal. To se někomu bude hodit.
      Díky.

      Vymazat
    9. Servisy jen rýžují na neznalosti lidí, toto mi psali: Dobrý den,
      NTC je pouze soucasti topeni, to mame 1 ks skladem za 660,- s dph.

      Vymazat
  3. Děkuji,
    pomohlo i pro typ AEG LAVAMAT 7400. Ovl. knoflíky jsou trochu jinak- horní dva pod sebou (výběr ze tří umístěných svisle pod sebou). Manipulací ovladače na různých pozicích (viz poznámka u resetu pračky výše)se mě podařilo vyvolat číslo poruchy (E35) a pračku rozběhnou.
    Uvítal bych, kdyby někdo zveřejnil chybová hlášení, neuvedná v návodu k pračce. Jiří K.

    OdpovědětVymazat
  4. pred par dny se nam po 8,5 letech u
    AEG lavamat 66610
    prestal tocit buben :-(

    opravar se domnival ze by to mohli byt uhliky ale ty to zel nejsou

    mate nekdo zkusenost s nakupem a vymenou ridici elektroniky?
    nebo to muze byt ještě v necem jinem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pozri a pomeraj rele alebo ťepelna poistka motora

      Vymazat
  5. Pračka sestře stála týden a teď díky Tobě to jede. Noc dík!

    OdpovědětVymazat
  6. Perfektní návod! Díky! Pračka AEG-Elektrolux LAVAMAT 60640 opět jede. Topné těleso bylo vadné, nové jsem koupil v elektře (sice ne úplně stejné, kratší, ale rozměrově tam pasovalo) - 550Kč. Konektory jsem předělávat nemusel. Přidám ještě informaci - odpor topného tělesa (měří se na kontaktech, ne na obalu!!) je zhruba 30ohmů. Vadné těleso (pokud jsem něco naměřil) mělo přes 1M ohm.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím. Mám stejnou pračku a do dneška spokojenost. Ale dnes: pračka po zapnutí "pracího" programu napustí cca čtvrt kýble vody, načež napouštění zastaví, vodu vypumpuje a - je vypráno během minuty. Žádný chybový kód nehlásí, odstřeďování funguje normálně - žádnou chybu jsem při kontrole neobjevil a nápady došly. Při pokusu o reset ani po minutě tisknutí tlačítek nepípne. Motor, čerpadlo, topné těleso,zámek dvířek a snad i čidlo hladiny (když jej testuji fouknutím, postupně 3x cvakne) jsou OK.
      Nemáte nějaký nápad?

      Vymazat
    2. Zdravím. Pračku už nemám, tuším, že je to v elektronice. Ze stejného důvodu jsem se ji zbavil, byť byla po mechanické stránce v pořádku. Původně jsem si chtěl elektroniku vyrobit, ale pak jsem se na to vybodnul. Pokud půjdete cestou opravy,m tak nová deska je k mání na Ebay, ale je nutné do ni nahrát správný firmware. Je totiž universální pro myčky, pračky, sušičky a kdoví pro co ještě. Tak hodně štěstí.

      Vymazat
  7. Díky za pomoc, resetovala jsem a je po problému, díky Vám moc :-) Katka

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, delam vse podle vaseho navodu a teleso mi porad nejde vyndat vse je odmontovane a teleso na necem jeste drzi muzete mi prosim poradit jak ho konecne vyndat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      jestli to malinko pruží, je 'přilepené' těsnění, případně tam máte moc kamene. Zkuste si pomoci z druhé strany 'přes buben'. Jinak zbývá jen brachiální násilí.

      Vymazat
  9. Zdravím,
    nevíte jak resetovat pračku electrolux EWF 10470 W?
    Buben se přestal otáčet, jinak normálně napouští a vypouští. Když zbývá do konce programu jedna minuta, tak se zasekne a každé 2 minuty začne vypouštět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu netuším... Že jsem se dostal k manuálu od této pračky byla opravdu náhoda. Zkuste popátrat na internetu, ale tenkrát to bylo všechno pod heslem.

      Vymazat
    2. Ještě mě napadlo, že by to mohlo být někde v čidle hladiny vody. Možná by pomohlo vyčisti trubičku, která snímá tlak vodního sloupce, ale to už opravdu "vařím z vody". A mám takový pocit, že tohle reset nevyřeší, neboť bude potřeba napřed odstranit příčinu poruchy.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  10. A kde tu trubicku najdu?
    Dekuji, ze se tim zabyvate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou vede buď ze spodní strany bubnu do nějaké krabičky - tlakového spínače, který je umístěn v horní části, tj. nad hladinou. Těch spínačů může být více, pro každou hladinu zvlášť, nebo se může jednat o jeden integrovaný spínač.

      Upozornění: jsem sw developer a opravářem jsem jen z donucení a vaši pračku jsem viděl jen v obchodě :-)

      Vymazat
  11. Pračka AEG Lavamat 66610 nejde zapnout nerozsvítí se vubec nic nevíte kde je možná chyba ještě bych se rád zeptal nemá prosím foto řídicí jednotky jak je zapojené koukal jsem na ní vypojil ale ted nevím jak patří kabely správně děkuji moc za pomoc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrkněte sem:
      https://www.amazon.com/clouddrive/share/UJgMgQ2X2ORO0EM2v7XMDqMrvgeSj4SHWhUYBLWYWFs?ref_=cd_ph_share_link_copy

      Tento link bude funkční do 3.3.2017

      Vymazat
    2. Děkuji moc

      Vymazat
    3. Jinak jsem koukal že na desce také bylo nějaká spálenina tak jsem to očistil a vypadá jak nová tak nevím zda to není tím že se pračka nezapne

      Vymazat
    4. Jo, kolega elektronik říkal, že je to normální v místech, kde je větší statický náboj. Že to tam přitahuje prach a když je to teplejší tak se to i připeče. No, nevím...

      Vymazat
    5. Bohužel se mi nepovedlo ani podne foto zprovoznit pračku aby se zapla takže si myslím že asi odešla základní deska nebo si nedokážu vysvětlit proč by se nezapla a třeba nehlásila nějakou chybu ale i tak moc děkuji za snahu

      Vymazat
  12. Tisíceré díky autorovy článku. S jeho pomocí jsem opravil naši pračku. Pračka hlásila chybové hlášení E30. Na netu jsem našel kontakt, na pomoc při řešení problémů s výrobky AEG, kde byla kolonka pomoc při výběru náhradního dílu a jeho nacenění. Odpověď, která mě přišla mě rozesmála: " Vypněte pračku,vytáhněte zástrčku z elektřiny, zastavte vodu a volejte servisní středisko". Takže z toho plyne, že chybová hlášení jsou tajná a nechtějí je pustit mezi lidi, abychom si nemohly nic opravit. Chyba E30 znamenala na naší pračce vadné topné těleso, pro ohřev vody. Výměna cca 25 min cena s poštovnýmv 301kč. Ještě jednou děkuji. Marian Valenta.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, nevěřícně koukám, jak pomáháte lidem .... nemáte nápad co s pračkou AEG lavamat 9kg se sušičkou ... nereaguje na hlavní spínač/vypínač..... opravář mi po telefonu nahlásit opravu za 4000tisíce ... díky za cokoliv

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začal bych proměřením vypínače a příslušných vodičů. Dál netuším...

      Vymazat
  14. Děkuji moc za Váš návod. Mám pračku AEG lavamat 48380 horní plnění a má ji v provozu už 14 let.
    Až teď začala zlobit. V dávkovači mi zůstával prášek po vypraní. A netopila.
    Byla totálně zanešená vodním kamenem.
    Předtím jsem dělal normální čištění, ale nikdy jsem úplně neodstranil problém.
    Proto jsem zavolal opraváře praček. Ten přišel udělal diagnostiku za 508 Kč a řekl: špatný tlumiče, zanešená pračka na bubnu a vyčíslil tu opravu na 5000 Kč
    Proto jsem se rozhodl, že si pračku zpravím sám. -Pračku jsem začal čistit octem částečně jsem lil na buben kyselinu chlorovodíkovou. A nechal jsem pračku projet praním na 95C. Pračka se sice částečně vyčistila. Ale pořád se mi zdálo že netopí topné těleso. A tak jsem i topení vyčistil i s čidlem. A pak jsem to slavnostně pračku dal dohromady. A spustil program na 40 C s extra mácháním. A nejednou se to stalo. Pračka oznámila že Nepřitéká voda. Kont.Koh.a hadice problém. Pračka částečně napustila vodu a pak se na displeji objevilo čerpaní "0" ! Pračka mi vypustila zbytek vody i s práškem.A přerušila program, tak že se nedalo prát!!! - Tak jsem zkusil tu diagnostiku pračky. Napřed jsem zkoušel a pak na to přišel. Hodiny + Start stiskl jsem a otočil na program 95 C a pak jsem tlačítka uvolnil a znovu stiskl a přetočil na program Len 40 C- Pračka udělala test praní a oznámila mi 4 Chyby. E34-problém se snímačem tlaku, E35- senzor problém tlakový spínač, EF4-Žadný signál ze snímače průtoku, E93 Nesprávná konfigurace. Myslím že jsem si tím pračku přečistil, pač předtím alespoň nějak prala a nedávala mi na displeji chybové hlášky. Myslím že jsem blízko vyřešení problému. Ale poprosil bych vás, zda nevíte kde může být chyba a jak ji dál řešit. Předem děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  15. Moc díky autorovi i dalším kdo přispěli!
    LAVALOGIC 1620 Stisknout horní dvě tlacitka, zapnout pračku a Tl. držet. Pračka je v servisním módu. Otočným voličem pohyb v menu

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den, děkuji za prospěšné čtení tady. Díky tomu jsem objevil servisní menu a také závadu E 45 na mojí pračce Electrolux. Hlásí to chybu obvodu zamykání. Je tím myšleno že je špatný kontakt zavírání dvířek pračky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pračku už nemám, ale řekl bych že ano.

      Vymazat