čtvrtek 21. července 2016

mExit

Nebudu si brát servítky: mBanka šlápla s novým Ceníkem platným od 1.9.2016 do lejna, umazala se, zapáchá a nemíní se umýt...

enboso napsal(a):
Chce to něco dělat. Zavolat na mlinku a podat žádost o zlepšení služeb nebo připomínku. Já to už udělal. Čím víc jich bude tím větší je šance na změnu. Čím více žádostí na zrušení poplatku z převodů emaxu tím lépe.
Bohužel komentáře na fóru, nebo na blogu, mbanka nijak v potaz nebere.

Honza_mBank:
Dobrý den, oznámení nového Sazebníku není návrh na změny, ale již finální změny platné od 1. 9. 2016. Měnit je nebudeme ani po telefonátech na mLinku. 

zdroj: mBlog

Vo co go?


Co nejvíc lidi vytáčí:

  1. Poplatek za automatické splacení 100% splátky u kreditní karty, což znamená, že to budete muset udělat ručně, což znamená, že na to budete muset myslet, což znamená, že na to občas zapomenete, což znamená, že se na vás banka pěkně zahojí, protože tak drahou půjčku jste ještě nezažili. A nebo budete cálovat 300,- ročně.
  2. Zpoplatnění transakce ze spořících účtů (eMax, eMax+), kdy za druhou a každou další transakci vysolíte 29,- Banka se sice hájí tím, že se jedná o spořící účty, kde se mají peníze zhodnocovat. Ale co je to za zhodnocení, když je úrok 0.05% pa ? Tedy: mám-li tam 100000,- (což je mimochodem maximum, pak je to za 0%), hodí mi to ročně 50,- (před zdaněním).

Vypozoroval jsem, že klasické rozložení financí u mBank je následující (sám jsem se tím nechal před mnoha lety inspirovat):


  • mKonto + debetní karta je běžný účet s financemi ve výši běžné spotřeby. Limity pro platby bez přítomnosti karty jsou zpravidla nastaveny na 0.
  • eMax (první) bez karty slouží jako sejf, peníze z něj lze převést jen na jeden účet (mKonto), klient má zpravidla nastaveno i potvrzení pomocí sms.
  • eMax (druhý) s kartou slouží pro platby na internetu a peníze se na něj přesunují jen v případě potřeby. 

Z čehož plyne, že zejména bod [2] rozpálil klienty mBank doběla, zvláště když toto schema doporučovala v začátcích i samotná banka, což taky dávají na mFóru a mBlogu dost hlasitě najevo.

Nostalgie

V začátcích měla mBanka komunitu věrných klienty, kteří ji byli schopni ledacos odpustit a kteří chápali, že nelze mít vše hned. Důkazem jsou třeba kartičky s čísly účtů, které jsme si sami tiskli z šablon vytvořených jinými nadšenci, poskytování služeb banko/vklado-matů svým kamarádům a známým, shromažďování a reportování informací o použití karet mBank v cizině, těšení se na nový design karet atd, atp... fórum je toho plné, stačí zalistovat.

Vlevo dole je památka na průkopnické časy.


Toto období však skončilo odchodem ředitele Jiřího Báči. Z diskuzí zasvěcených se dalo tušit, že atmosféra houstla a Jiří s chystanými změnami nechtěl být spojován, eufemicky řečeno: Nové výzvy v jeho profesním i osobním životě.

Kam teď?

Prozkoumal jsem si podmínky u AirBank, Equabank, FioBank, ZUNO. Ještě jsem mrknul na pár dalších, ale ty už na první pohled nebyly pro mě.

Z obrázku asi tušíte, že jsem zvolil FioBanku. Ne že by nějak výrazně vyčnívala, ale dovoluje více spořících účtů i s kartami, takže mám k dispozici funkcionalitu na kterou jsem zvyklý u mBank. A navíc je mám rovnou u rypáku, takže s vkládáním hotovosti už nemusím nikoho obtěžovat.

Jste-li však notoričtí bankomatoví dojiči, poohlédněte se někde jinde. V ceně je 10 výběrů měsíčně z bankomatu Fio zdarma, ale výběr z cizího získáte až po útratě 4000,- kartou (jinak za 30,-). Naštěstí se tyto výběry sčítají a 2 výběry dostanete do začátku. V zahraničí je výběr za 80,- + 0.5%, což je fakt brutální, takže spíš jen v případech nouze.

Ceník ZDE

Jak postupovat při mBanka -> FioBanka?

Jelikož mBanka nepřistoupila na Kodex mobility klienta, musíte se o vše postarat sami, jinak je to na kliknutí myškou...

Založte si Fio osobní účet
U přepážky je to za 5 minut (lze i korespondenčně). Budete potřebovat občanský průkaz. Rovnou také vložte nějaký groš (minimálně 100,-), tím se spustí proces výroby debetní karty (já si peníze přeposlal, takže zdržení 24 hodin).

Obdržíte dva papíry, jeden k účtu (přístup k internetovému bankovnictví), druhý je kopie žádosti o debetní kartu.

Založte si spořící účty
Než vám dojdou, jako mě, nějaké peníze na účet, můžete se bavit tím, že prozkoumáte internetové bankovnictví, naklikáte si dva spořící účty (jeden s kartou pro internetové platby), stáhnete si do mobilu (Android, iPhone a W10) povedený SmartBanking a spárujete si jej s vaším účtem.

Neuděláte chybu, když si přenesete Kontakty (mBank) do Šablon (Fio).

Internetové bankovnictví je přehledné a jednoduché. S povděkem kvituji, že se nejedná o adventuru mBanky a nemusím přejíždět myškou nad plochou a hádat, co se kde rozvine a co kde zmizne.

Hlavní stránku si můžete nastavit tak, aby zobrazovala to, co potřebujete nejčastěji.

Aktivujte si debetní karty
U karet (MasterCard), měly by dojít do týdne (garantováno 10 dní), nastavte v internetovém bankovnictví pin a v nějakém bankomatu si je aktivujte, postačí se přeptat na stav účtu. Vše je popsáno v dopise došlému společně s kartou.

Přesuňte peníze
Máte-li ověřenou funkci karet, přesuňout zbytek peněz do FioBanky, zrušte eMaxy a zablokujte všechny karty u mBanky, aby vás vzápětí neosolili za vedení karty. A jak příležitostně narazíte na mKiosek, tak můžete zrušit i mKonto.

Tak si uvědomuji, že musím aktualizovat číslo bankovní karty v Microsoft Azure, Amazonu a PayPalu. Jo, a na Aukru...

Závěrem

Drahá mBanko! Kdysi jsi mě vytrhla ze spárů  AGB/GE Money (dnes MONETA), kde mě pomalu stahovali z kůže. Naučila jsi mě starat se o své peníze a získal jsem také určitou finanční gramotnost, vím co je SIPO, INKASO, SWIFT, SEPA, IBAN, BÚ, PIN a rozpoznám rozdíl mezi KREDITNÍ a DEBETNÍ kartou. Snažíš se však ze mě udělat blbce a tak se naše cesty rozcházejí. Určitě na Tebe nezapomenu.

Další informace

Srovnávač účtů (2016)
Internetová mBank mění poplatky (2.7.2016)
Blog mBank
Fórum mBank
Změny v Sazebníku mBank od 1. 9. 2016
Ceník FioBanky

4 komentáře:

  1. My zatím vyčkáváme, co to s námi udělá v praxi. Jsem zvědavý, jak budeš hodnotit Fio.

    My jsme si od Fio přesunuli společný účet k Raiffeisenbank (větší možnosti, které mám jako zaměstnanec NSCG zdarma).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuším správně, že máte nějakou averzi vůči Fio? Ale je pravda, že je to o lidech, ten borec ve VM byl však ok. Jinak účty peníze přijímají i vydávají, vklad na pobočce je taky ok a karty fungují. IB je přehledný. Víc od toho nečekám.

      Vymazat
  2. Náhodou jsem narazil na vaše stránky a dost mě potěšilo že jste použil můj komentář. :-)
    Enboso.

    Mimochodem nevím jestli to někomu někdy došlo, ale je to obráceně napsané "osobne". Což byl tehdy nějaký prudič na mfóru. :-)

    OdpovědětVymazat