pondělí 11. září 2023

Sušená rajčata

Sušená rajčata (podle DaRi)

Na sušení vybíráme tvrdší zralá rajčata. Nejvhodnější jsou masitá, stejková nebo typu Marzano...



Rajčata omyjeme, nakrájíme na silnější plátky, cca 10 mm, rozložíme na rošty a posolíme. Usušíme podle návodu k danému typu sušičky. Správně usušená rajčata jsou pružná (gumová) a zachovávají si barvu, neměla by být vyschlá a spálená, ale ani mokrá. Při sušení průběžně kontrolujeme, prohazujeme plata, sesypáváme, postupně odebíráme, případně necháme chladnout přes noc a druhý den dosušíme.

Rajčata lze sušit i v horkovzdušné troubě, to ale neusušíme najednou takové množství rajčat jako v sušičce a proces trvá déle.

Do vymytých, dosucha vytřených skleniček, dáme pár plátků česneku, čerstvou snítku či dvě saturejky a tymiánu, pár lístků bazalky a napěchujeme usušená rajčata asi do 2/3 sklenice. Zalijeme po okraj horkým, slunečnicovým olejem, cca 80 stupňů a skleničku uzavřeme. Obrátíme dnem vzhůru a hned zpět.

Konzumujeme až po několika dnech, aspoň 14 dní, po naložení, až rajčata nasají olej. Skladovat je lze i několik let v temnu, suchu a chladu.

Lze přidat i chilli papričky, rozmarýn, kapary. Bylinky i papričky mohou být nasekané, čerstvé nebo sušené. Každá sklenička může být s jinou bylinkou. Lze zalít i olivovým olejem, ale ten je příliš výrazný a přebije chuť rajčat. Po snězení rajčat lze využít i olej, v kterém byla naložena, třeba na saláty apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat