středa 22. dubna 2020

Žitný kváskový chleba (rev. 2020-04-26)

Tento příspěvek je zde pouze pro mou potřebu a nahrazujeme mi ty proklaté žluté samolepicí lístečky, které se s chutí ztrácejí...

Ingredience

400 ml vlažné vody
180 g žitného kvásku
540 g žitné mouky
3 lžíce (33g) olivového oleje z pokrutin
2 lžíce kmínu
1/2 lžičky fenyklu
1/2 lžičky koriandru
1 lžíce Solamylu (nebo 1x vařený brambor)
1 lžíce soli
1 zarovnaná lžíce Instantního špaldového kafe


Technologický postup

1. Vhodit ingredience do pekárny (UNOLD 68415)
2. Program 8 (těsto, teig, 90 minut)
3. Nechat kynout do 3/4 objemu, obvykle 4-6 hodin (v chladu i déle)
4. Program 10 (pečení, backen, nastavit 60 minut)
5. Po upečení položit na rošt a na 2 hodiny překrýt vlhkou utěrkou, jinak je kůrka ostrá a tvrdá

Časy kynutí

Uvedené časy jsou naměřené.

  • 190' při 22.5°C

Poznámky

  • Místo jednotlivých složek koření lze použít Chlebové koření bio hrubě mleté (1 zarovnaná lžička). Je to pohodlnější a 3x dražší.
  • Pokud mě tlačí čas, nechávám kynout v zavařovacím hrnci Professor ZVH273X, teplotu nastavím na 35°C, těsto shora přikryji obrácenou miskou, aby do něj nekapala zkondenzovaná voda.
  • K plné spokojenosti vyzkoušen chleba z poloviční dávky surovin.
  • Nahrazením cca 60g žitné mouky moukou hladkou pšeničnou docílíme lépe kynoucího těsta, které se nelepí a pěkně drží tvar.

Cenová kalkulace




Další informace


Žádné komentáře:

Okomentovat