neděle 10. ledna 2021

Žitný kváskový chleba (rev. 2021-01-10)

Tento příspěvek je zde pouze pro mou potřebu a nahrazujeme mi ty proklaté žluté samolepicí lístečky, které se s chutí ztrácejí...

Ingredience

400 ml vlažné vody
180 g žitného kvásku
540 g žitné mouky
3 lžíce (33g) olivového oleje z pokrutin
2 lžíce kmínu
1/2 lžičky fenyklu
1/2 lžičky koriandru
1 lžíce Solamylu (nebo 1x vařený brambor)
1 lžíce soli
1 zarovnaná lžíce Instantního špaldového kafe


Technologický postup

1. Vhodit ingredience do pekárny (UNOLD 68415)
2. Program 8 (těsto, teig, 90 minut)
3. Nechat kynout do 3/4 objemu, obvykle 4-6 hodin (v chladu i déle)
4. Program 10 (pečení, backen, nastavit 60 minut)
5. Po upečení položit na rošt a na 2 hodiny překrýt vlhkou utěrkou, jinak je kůrka ostrá a tvrdá

Časy kynutí

Uvedené časy jsou naměřené.

  • 190' při 22.5°C

Poznámky

  • Místo jednotlivých složek koření lze použít Chlebové koření bio hrubě mleté (1 zarovnaná lžička). Je to pohodlnější a 3x dražší.
  • Pokud mě tlačí čas, nechávám kynout v zavařovacím hrnci Professor ZVH273X, teplotu nastavím na 35°C, těsto shora přikryji obrácenou miskou, aby do něj nekapala zkondenzovaná voda.
  • K plné spokojenosti vyzkoušen chleba z poloviční dávky surovin.
  • Nahrazením cca 60g žitné mouky moukou hladkou pšeničnou docílíme lépe kynoucího těsta, které se nelepí a pěkně drží tvar.

Cenová kalkulace




Revize pro litinový pekáček

Zatím jen stručně...

Příprava kvasu

125 ml vlažné vody
125 g žitné mouky
1 lžíce kvásku

Zamíchat v nerezové misce, přikrýt poklici a nechat 12 hodit, až bude řádně nakvašen.

Příprava těsta

275 g žitné mouky
210 ml vlažné vody
10 g soli

Volitelně:
14 g olivového oleje
syrový nastrouhaný malý brambor
chlebové koření
semínka

  1. Odebereme 1 lžíci kvasu na příště
  2. Vše ostatní vhodíme do nerezové misky a nahrubo promícháme kvedlačkou
  3. Necháme 20 minut odpočinout, aby ingredience navlhly
  4. Promícháváme hnětačem 4 minuty
  5. Vymažeme a vyprášíme nahřátou formu
  6. Nahňácáme a zarovnáme těsto ve formě
  7. Dáme kynout na 2-8 hodin

Pečení

  1. Nahřejeme troubu na 240°C
  2. Vložíme plech s vodou a formu s těstem, snížíme teplotu 230°C
  3. Pečeme 15 minut, ale už po 5 minutách přikryjeme formu alobalem, abychom nespálil vrch chleba
  4. Vyjmeme pekáč s vodou, nastavíme 190°C a pečeme 30 minut.
  5. Vytáhneme pekáček a necháme 20 minut chladnout.
  6. Vyklopíme chleba na mřížku a přikryjeme utěrkou
  7. Po vychladnutí vložíme do chlebového pytlíku.

Další informace


Žádné komentáře:

Okomentovat