Ingredience
400 ml vlažné vody180 g žitného kvásku
540 g žitné mouky
3 lžíce (33g) olivového oleje z pokrutin
2 lžíce kmínu
1/2 lžičky fenyklu
1/2 lžičky koriandru
1 lžíce Solamylu (nebo 1x vařený brambor)
1 lžíce soli
1 zarovnaná lžíce Instantního špaldového kafe
Technologický postup
1. Vhodit ingredience do pekárny (UNOLD 68415)2. Program 8 (těsto, teig, 90 minut)
3. Nechat kynout do 3/4 objemu, obvykle 4-6 hodin (v chladu i déle)
4. Program 10 (pečení, backen, nastavit 60 minut)
5. Po upečení položit na rošt a na 2 hodiny překrýt vlhkou utěrkou, jinak je kůrka ostrá a tvrdá
Časy kynutí
Uvedené časy jsou naměřené.
- 190' při 22.5°C
Poznámky
- Místo jednotlivých složek koření lze použít Chlebové koření bio hrubě mleté (1 zarovnaná lžička). Je to pohodlnější a 3x dražší.
- Pokud mě tlačí čas, nechávám kynout v zavařovacím hrnci Professor ZVH273X, teplotu nastavím na 35°C, těsto shora přikryji obrácenou miskou, aby do něj nekapala zkondenzovaná voda.
- K plné spokojenosti vyzkoušen chleba z poloviční dávky surovin.
- Nahrazením cca 60g žitné mouky moukou hladkou pšeničnou docílíme lépe kynoucího těsta, které se nelepí a pěkně drží tvar.
Cenová kalkulace
Revize pro litinový pekáček
Zatím jen stručně...
Příprava kvasu
125 ml vlažné vody
125 g žitné mouky
1 lžíce kvásku
Zamíchat v nerezové misce, přikrýt poklici a nechat 12 hodit, až bude řádně nakvašen.
Příprava těsta
275 g žitné mouky
210 ml vlažné vody
10 g soli
Volitelně:
14 g olivového oleje
syrový nastrouhaný malý brambor
chlebové koření
semínka
- Odebereme 1 lžíci kvasu na příště
- Vše ostatní vhodíme do nerezové misky a nahrubo promícháme kvedlačkou
- Necháme 20 minut odpočinout, aby ingredience navlhly
- Promícháváme hnětačem 4 minuty
- Vymažeme a vyprášíme nahřátou formu
- Nahňácáme a zarovnáme těsto ve formě
- Dáme kynout na 2-8 hodin
Pečení
- Nahřejeme troubu na 240°C
- Vložíme plech s vodou a formu s těstem, snížíme teplotu 230°C
- Pečeme 15 minut, ale už po 5 minutách přikryjeme formu alobalem, abychom nespálil vrch chleba
- Vyjmeme pekáč s vodou, nastavíme 190°C a pečeme 30 minut.
- Vytáhneme pekáček a necháme 20 minut chladnout.
- Vyklopíme chleba na mřížku a přikryjeme utěrkou
- Po vychladnutí vložíme do chlebového pytlíku.
Další informace
- Pravý kváskový chléb - recept pro domácí pekárny
- Založení kvásku (video)
- Postup na základní pšenično žitný kváskový chléb (video)
- Žitný samostoják
- Vady chleba
- Vady chleba pohledem laika
- Péče o kvásek
- Recept na kvásek z žitné mouky od Marietty
- Jak udělat "věčný" kvásek a postup na bombastický pšenično žitný kváskový chléb
Žádné komentáře:
Okomentovat