neděle 11. dubna 2021

Žitný kváskový chleba pro litinový pekáček (rev. 2021-04-19)

Tento příspěvek je zde pouze pro mou potřebu a je modifikací předchozího popisující totéž pro pekárnu UNOLD...

Quick look

180 g žitné mouky
138 ml vlažné vody
14 g olivového oleje
2 zarovnané lžičky soli
1 lžička chlebové koření
1 menší syrový brambor

Příprava kvasu

125 ml vlažné vody
125 g žitné mouky
1 lžíce kvásku

Zamíchat v nerezové misce, přikrýt poklici a nechat 12 hodit, až bude řádně nakvašen.

Příprava těsta (chleba 660 g)

Základní ingredience:
  • kvas (viz. příprava kvasu)
  • 180 g žitné mouky
  • 138 ml vlažné vody
  • 10 g soli (dvě lžičky)

Volitelné ingredience:
  • 14 g olivového oleje
  • syrový nastrouhaný malý brambor, klidně včetně slupky
  • chlebové koření
  • semínka

Postup
  1. Odebereme 1 lžíci kvasu na příště
  2. Základní + volitelné ingredience vhodíme do nerezové misky a nahrubo promícháme kvedlačkou
  3. Necháme cca 15 minut odpočinout, aby ingredience navlhly
  4. Promícháváme hnětačem 4 minuty
  5. Vymažeme a vyprášíme nahřátou formu
  6. Nahňácáme a zarovnáme těsto ve formě
  7. Dáme kynout na 2-8 hodin

Pečení

  1. Vložíme plech s vodou do trouby (cílem je začátek pečení v páře)
  2. Nahřejeme troubu na 240°C
  3. Vložíme formu s těstem, snížíme teplotu 220°C
  4. Pečeme 15 minut, ale už po 5 minutách přikryjeme formu alobalem, abychom nespálil vrch chleba
  5. Vyjmeme pekáč s vodou, nastavíme 190°C a pečeme 30 minut.
  6. Vytáhneme pekáček a necháme 20 minut chladnout.
  7. Vyklopíme chleba na mřížku a přikryjeme vlhkou utěrkou
  8. Po vychladnutí vložíme do chlebového pytlíku.

Tuning

  • Zarovnaná lžička sójového lecitinu (E322, ZDE) nejen obohatí chleba o lecitin, ale i zlepší kvalitu těsta (wiki)
  • K vymazání formy použijte Olej do pečících forem. Stačí 1x na 2-3 pečení. Forma zůstává čistá, pro klid duše ji můžete vytřít ubrouskem. Když už musíte, tak napustit vodou a nechat chvíli vařit. Saponátům se v tomto případě vyhněte.

Žádné komentáře:

Okomentovat