pondělí 21. ledna 2013

Tak nám zařízli LiveMesh, paní Müllerová

Jsa několikaletým, a musí dodat že i spokojeným, uživatelem služby Microsoft LiveMesh, překvapila mě její náhrada méně dokonalou službou SkyDrive...

Pro neznalé (co je to LiveMesh)

Kdo ví, o čem je řeč, nechť laskavě přeskočí...

LiveMesh je datové úložiště někde 'na internetu'. Jeho součástí je také aplikace, která zajišťuje automatickou synchronizaci vámi označených adresářů s tímto úložištěm. Na jedno úložiště je možné mít připojeno povícero počítačů, takže typicky v mém případě jsem měl složku s dokumenty stejnou jak na firemním počítači, tak na osobním notebooku (a samozřejmě i pár dalších adresářů). Pokud by vám nestačila bezplatná kapacita 5 GB, bylo možné přikoupit si něco navíc.

Spokojenost s LiveMeshem

LiveMesh fungoval vždy spolehlivě a o jeho přítomnosti v počítači jsem ani nevěděl. Naprosto dokonalé. Měl jsem na něj napojeno i sekundární zálohování, takže když jsem se chtěl pošpárat v nějakém projektu z práce, měl jsem jej k dispozici i na notebooku.

Protože synchronizovaných adresářů přibývalo, označoval jsem si je ikonou modrého obláčku.

Adresáře pod LiveMesh mají ikonu s modrým obláčkem.

LiveMesh -> SkyDrive

Asi v roce 2011 Microsoft upozornil, že LiveMesh zruší, aby si uživatelé přemigrovali data do jejich nové služby SkyDrive. Kdo tak učiní zavčasu, dostane nějaké to 'gigo' navíc. Nezaváhal jsem, SkyDrive aktivoval, ale LiveMesh ještě nechal běžet, protože nová služba uměla synchronizovat pouze jeden adresář. Doufal jsem, že je jen otázkou času, kdy to kluci z Redmontonu dodělají. Nedodělali.

A 13. únor 2013 se nezadržitelně blíží, o čemž jsem byl několikrát informován emailem od The Windows Live Mesh and SkyDrive teams.

Čas se krátí, musím to neprodleně vyřešit...

LiveMesh -> SugarSync

Jelikož dění ohledně cloudových úložišť sleduji, měl jsem už nějakou potuchu o tom, co dál. Lákal mě Google drive, ale jeho integrace do OS není na takové úrovni, abych se jím zabýval vážněji. No, nebudu vás napínat, vyhrál to SugarSync. Proč? No protože je nemlich to samé co LiveMesh.

Ps: jasně, má i další pěkné věci (vymakané uživatelské rozhraní, možnost poslat link na soukromý adresář nebo soubor atd...), ale to je jen takový bonus navíc.

Adresáře pod SugarSync mají ikonu znázorňující,
co se zrovna s adresářem děje.
Po hodině práce, kdy jsem postupně vypínal synchronizaci v LiveMesh a zapínal ji v SugarSync mi z Total Commanderu definitivně zmizel modrý obláček a nahradilo jej zelené zatržítko.

Drobné doplnění...
Smazané soubory je možno obnovit, což je pěkné, ale zase se započítávají do celkového limitu. Takže není od věci jednou za čas vstoupit do menu SugarSync / View Deleted Items a sjednat nápravu.

Zamyšlení

Výrobci všeho možného jsou stále nepoučitelní a stále dělají kolem dokola jednu a tu samou chybu. Ve snaze o inovaci za každou cenu a ve své zaslepenosti vyrobí výrobek, který je horší než jeho předchůdce a naivně se spoléhají, že reklamou doženou to, co zanedbali ve vývoji.

Velice pěkně o tom pojednává třeba tato úvaha.

Další informace

SugarSync
SkyDrive
LiveMesh
Historie nás učí, ale výrobci ji často nevnímají (úvaha)

5 komentářů:

  1. Ahoj, stejně jako ty jsem přešel na Sugarsync, ale ten za pár týdnů zpoplatní, takže jsem zase na začátku. Právě jsem zkoušel jako náhradu Copy.com, ale tam jsem neobjevil jak by se dalo synchronizovat mezi dvěma PC a cloudem. Jestli máš nějaký nápad jakou náhradu zvolit za SugarSync, tak se prosím poděl. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja zkousim Wualu.... celkem zatim spokojenost, umi to dost podobne veci a i neco vice nez Sugar Sync. Zatim jedina nevyhoda, ze pristup z webu jde jen pres pocitac, ktery ma Javu.... na druhou stranu je super vec, ze to beha i na pocitaci, kde nemam admin prava (prace), coz je super.

      tady je refferal, da to tobe i me 1 GB navic k 5ti, ktere jsou v zakladu zdarma
      http://www.wuala.com/referral/4AFMPB6365HHJM4AAJNF

      Vymazat
  2. Uff, špatná zpráva. To jsem netušil, začnu se tím zabývat. Možná si napíšu něco svého a budu to ukládat na domácí server. Tam je místa dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ale nepokryje riziko při vykradení domácnosti, proto chci cloud. Navíc já bych nic takového bohužel nenapsal :-)

      Vymazat
    2. Tady je pokračování: http://www.xpari.cz/2014/01/tak-nam-pro-zmenu-zarizli-sugarsync.html

      Vymazat