sobota 7. prosince 2013

A máme tady prosinec, měsíc poruch - II

Ani jsem se pořádně nezotavil z opravy odpadu pod vanou a je to tu zase. Tentokrát se porouchal monitor ASUS VW222.

Závady

Zaseklo se tlačítko Brightness, takže je teď neustále, od zapnutí do vypnutí, uprostřed obrazovky pitomý rámeček. Ani ostatní tlačítka neměla zcela čilý chod a dávala tušit, že teď to bude oprava s vůní kalafuny (předběhnu, nebyla).

Předmětné tlačítko je druhé zprava.

Takto se závada projevuje. Prostě rozčilující!

Oprava

Na stůl položíme Larysu (deku). Monitor položíme na ni obrazovou plocho dolů. Povolením dvou šroubků odmontujeme stojánek, tím si uvolníme prostor k odšroubování jediného vrutu držícího krycí rámeček. Tento vrut také odšroubujeme.

Následně otočíme monitor obrazovkou vzhůru a plochou špachtlí (kreditní kartou, trsátkem a pod.) postupně odcvakneme zámky držící rámeček.

Rámeček opatrně sejmeme. Přitom odpojíme konektor vedoucí k tištěnému spoji v rámečku v oblasti tlačítek.

Takto vypadá tišťák s tlačítky
(foto: http://www.sgvulcan.com/fixing-a-self-pressing-button-on-an-asus-vw202sr-monitor/)

Ověříme si, že závada je skutečně v zadřenosti tlačítek. Stiskneme je nehtem a sledujeme, zda-li se hbitě vrací do původní polohy. Měli by i pěkně lupnout. Tlačítka lehce prostříkneme Kontoxem nebo nějakým jiným čistícím a konzervačním sprejem na elektroniku (KONTAKT 40 apod.) a procvakáme, teď už by mělo být vše v pořádku. Přebytečnou tekutinu odsajeme uchošťouchem (vata na tyčce). V opačném případě budeme muset sehnat nové spínače a přepájet je.

Znovu připojíme konektorem tištěný spoj s mikrospínači, nacvakneme rámeček do zámků a zajistíme jej vrutem. Namontujeme stojánek.

A můžeme si opět vychutnat bezchybný obraz.

A už to funguje!

Poznámka

Přetrénovanosti mého mozku jsem opravu nenafotil, takže všechna fota jsou pořízena ex post. Popis opravy by se někomu mohl hodit.

Žádné komentáře:

Okomentovat