neděle 1. dubna 2012

Oprava M-Audio AV30

Při poslechovém testu jsem si všiml, že si kamarádova aktivní bedna M-Audio AV30 pobrukuje klasických 50Hz. Tak jsme začali pátrat proč...

No dobrá Lubošíno, uznávám, je to malá fabulace. Ve skutečnosti jsem už při výběru svých nových bedniček narazil na tento častý problém zmíněných AV30. A jen z tohoto důvodu jsem si je nevybral, protože zrovna tohle mi vadilo na každé bedně, kterou jsem dostal do rukou.
Zdroj brumu
Problematickým se ukázal transformátor 230V/2x~14V 0.8A, který je sice skvěle odstíněn, ale plechy jsou nedostatečně staženy a/nebo zality už od výroby a jejich chvění se následně přenáší do konstrukce ozvučnice. Sekundárně pak rezonuje třeba i police na které reproduktor stojí. A to i přes pěnovou podložku nalepenou na spodní straně bedny.


Smutné je, že si je výrobce této vady vědom a přesto zmíněný výrobek prodává, a to poměrně nelacino. Svědčí o tom dodatečná snaha o tlumení vibrací. Ale konstruktér zřejmě zabulal nějakou hodinu prvního ročníku strojní průmyslovky, kdy se bralo pružné uložení, a pod packu trafa sice vložil gumu, ale tu následně dotáhl zcela nepružně přímo na kovovou podložku. Tím jeho snaha vyzněla naprázdno. Měl použít gumovou průchodku.


Oprava
Díky tomu, že závada je pouze mechanická, je náprava poměrně snadná (rekonstrukce transformátoru mě nenapadla ani ve snu).


Upozornění
V zařízení jsou všechna síťová vedení důsledně izolována, ale čert nikdy nespí, tak si dejte pozor a pracujte s odpojeným síťovým kabelem.


Vyšroubujeme 10 vrutů držících zadní panel a panel vysuneme. Je to trochu jako Tleskačův Ježek v kleci a tak kroutíme, natáčíme a opatrně táhneme. Můžeme si pomoci zaklesnutím prstu do ústí bassreflexové trubice.


Pro snadnější manipulaci odpojte transformátor od desky elektroniky. Jde to snadno, je k ní připojen konektorem se zámkem, takže jej při zpětné montáži nemůžete zapojit chybně.
Bedna s odstraněnou zadní stranou.
Do původních otvorů dotáhneme maticí přes vějířovou podložku nový dlouhý šroub M4. Na ten nasuneme postupně původní pásek (černé) gumy, silikonový pružný člen (černý), packu trafa s navlečenou pružnou průchodnou (červenou), opět silikonový pružný člen (zelený), podložku (původní), pérovou podložku (původní) a dotáhneme, s citem, maticí.
Upevnění transformátoru na horní straně.
Upevnění transformátoru na horní straně, kde je i více místa.
Upevnění druhé packy transformátoru je o něco obtížnější, protože je prostor hodně stísněný a nemůžeme si pomocí z druhé strany otáčením šroubu, který je již dotažen maticí (bohužel na žádné z fotek není tato matice vidět, omlouvám se). Mě se k dotažení osvědčil lékařský pean, ale půjde to i pinzetou, kleštění s úzkými čelistmi nebo úzkým nástrčným klíčem.
Upevnění transformátoru na spodní straně (u chladiče).
Testování
Ještě se sundaným zadním panelem připojíme bednu k síti a zapneme hlavním vypínačem. Pokud zadní panel podržíme v prstech ve stejné poloze jako je v bedně, neměli bychom cítit chvění. Pokud chvění cítíme, pravděpodobně se dotýká plášť transformátoru hliníkového chladiče pod ním. Nápravu sjednáme přitažením horní matice.


Po otestování pojistíme závity u matic proti uvolnění barvou nebo lepidlem. 


Závěr
Při opravě se použilo to, co bylo zrovna po ruce. Pokud by byl dostupný slušně zásobený obchod, zvolil bych  tlumící průchodky s vibračním nárazníkem, pro které bych v packách transformátoru upravil stávající otvory. Matice bych volil samojistící. Pokud bych byl navíc  cimprlich, sháněl bych černěné šrouby, nebo bych je alespoň přetřel černou barvou.


Toť vše přátelé, ať vám to vyhrává!


Další informace

  • Poslechové odpoledne (XPARI)


Žádné komentáře:

Okomentovat