sobota 5. listopadu 2011

Bílý toastový chléb

Mám rád mexickou polévku, ale miluji mexickou polévku s do křupava opečeným toastovým chlebem namazaným máslem.


Ale tentokrát jsem jej tousťák zapomněl koupit...


Pekař amatér
Již nějaký ten rok si sám peču chleba v domácí pekárně, co ji znám do posledního šroubku, bo se ani jí závady nevyhýbají, ale o tom teď řeč není...


Řeč bude o mé trestuhodné ignoraci stran toastového chleba. Prostě mě nějak nenapadlo se do něj dát. A to prosím nesu jako potupu, když si někdo dovolí koupit chleba v obchodě, ale tohle šlo nějak mimo mé sféry.


No a tentokrát jsem měl na tu polévku takovou chuť a chleba nikde. Zalistoval jsem tedy Biblí domácího pekaře a recept skutečně našel. A výsledek byl natolik perfektní, že se o něj musím s vámi podělit.




K pečení jsem přistoupil opatrně, protože se peklo z polohrubé pšeničné mouky a bylo v tom dost kvasnic. A kvasnice jsou živý organizmus, který se za přesně definovaných podmínek chová, jak se mu zamane. To pak musíte být ve střehu, neboť jak to vykyne až na topná tělesa, máte co větrat a celé je to cítit spáleninou.


Recept
Složení

  • 320 ml vody nebo polotučného mléka (dal jsem domácí, bo jiné nemám)
  • 500 g pšeničné polohrubé mouky
  • 30 g solamylu (jemná škrobová moučka)
  • 40 g rostlinného másla (dal jsem olivový olej)
  • 1 lžička soli
  • 0.5 lžičky medu
  • 20g čerstvého droždí

Postup
Naprosto klasicky zasypeme hladinu tekutiny všemi ingrediencemi a droždí nadrobíme. Program jsem zvolil Světlý chléb (čas cca 3:50 h), velikost 2 (1 kg), kůrku 2 (střední propečení). Pro pořádek, aby se oko mělo čeho chytnout, jsem tam ještě prsknul lžičku lněných semínek.


Další informace

Žádné komentáře:

Okomentovat