pondělí 25. května 2015

Pavlík staví skleník 13. Trampoty s vikýři

Rozchod od stolu, od lože a možná i rozvod... Tak tohle způsobila nezavřená okna skleníku v čase přízemních mrazíků. Ne že bych zas tak lpěl na manželství, ale zvyk je zvyk...

A tak jsem začal pátrat po příčině...





Příčina


Stejně jako u leteckých katastrof způsobovala selhání kombinace několika faktorů. A to neexistující axiální dorazy vikýřů, automatický otvírač a nárazový vítr.

Probereme podrobněji:

Dorazy

Vikýře jsou nasunuty na hřeben do drážky s profilem nedotaženého C. Drážka slouží jako pant, ale vikýře se v ní mohou i posouvat, a to až do polohy, kdy je nelze uzavřít. Při ručním ovládání to moc nevadí, neboť obsluha lehce a ručně zjedná nápravu.

Automatický otvírač

Jedná se o jednoduché automatické zařízení, které ovládá míru otevření vikýře skleníku a které funguje na principu tepelné roztažnosti látek uzavřených v hydraulickém válci. Jelikož je naprosto bez inteligence a nemá ručičky, neporadí si s chybnou axiální polohou vikýře (viz. výše).

Nárazový vítr

Naším údolím vanou různé větry. A nejhorší je, tedy z pohledu automatizace skleníku, ten nárazový. Lehce rozechvěje konstrukci a otevřené vikýře se v drážce posunou do takové polohy, že si automat s jejich uzavřením už neporadí. Ruční náprava je možná jen zapáčením nazouváku tím správným způsobem, který my chlapi děvčatům nedokážeme vysvětlit, takže musíme vikýře furt kolem dokola opravovat, což je otrava.

Řešení

Po stanovení příčin a vyřazení větru a automatiky z oboru ovlivnitelných činitelů, zbývalo jen vymyslet vhodný doraz. Napřed jsem vykoumal osm příložek a čtyři otvory, ale nějak se mi nechtělo do skleníku vrtat, je již v plném provozu a na jeho střechu bych se dostal jen z lešení.

Nakonec jsem z hliníkového profilu (zakoupeno v prodejně Co dům dal, regál zbytky počítače SMEP) nařezal osm svěrek, do nich vyvrtal díru a vyřízl závit pro nerezový šroub M4 (regál přebytečný montážní materiál z plnící linky na Kofolu).

Při montáži se osvědčilo malé ruční vratidélko.
(profil, polotovar a hotový výrobek - svěrka)


Tyto svěrky jsem pak vždy z protilehlého, prozatím ručně ovládaného vikýře, nasadil na štítový profil  a přitáhl jej vratidlem (viz. obrázky).

Namontovaná svěrka

Každý vikýř má dvě svěrky bránící
jeho posunutí vlivem větru.

Zatím to funguje.

Zbývá mi vyřešit zatékání dešťové vody do skleníku. Vydatné deště v posledních dnech mi poskytly mnoho studijního materiálu a opět to vypadá na chybu konstrukce.


Žádné komentáře:

Okomentovat