pondělí 10. listopadu 2014

Pavlík staví skleník - 5. Ocelová základna

Dneska připevníme ocelovou základnu k základům...


Stupňovitým vrtákem do plechu vyvrtáme do základny otvory o průměru 9 mm. Na kratších stranách 4 otvory, na delších 6. Celkem tedy 20.

Zelenou antikorozní barvou zatřeme odhalený kov a také mázneme hranky, které výrobce neráčil ošetřit.

Smontovaný rám položíme na základy, pečlivě ustavíme, hlídáme si pravé úhly a centrování rámu. Potom miniaturní tužkou přeneseme pozici otvorů v rámu na základ.

Vrtání

Protože je na horní straně základů použita dlažba RAKO Taurus/Granit, je potřeba otvory předvrtat vrtákem do skla a keramiky (např. Bosch Expert for Ceramic). Při vrtání velmi intenzivně chladíme, např. z vodou z PET láhve, kterou pomocník směřuje hadičkou přímo na vrták. Stačí totiž malá chvilka výpadku chlazení a pájené tvrdokovové destičky se vylomí.

Pak následují klasické vrtání do betonu a kamene, postupně v průměrech 8 a 10 mm.

Čištění

Otvor pro chemickou kotvu musí být čistý, zbavený prachu. Čistí se ocelovým kartáčkem a vyfukuje třeba stlačeným vzduchem.

Vyfoukaný otvor, žlutá páska je určena k jeho přelepení
 jako ochrana před vniknutím vody.
Protože počasí...

Kompresor. Primárně používán pro AirBrush,
sekundárně k čemukoliv.

Vyfoukané a zalepené otvory. Rám je odsunut kousek bokem.

Využívám toho, že neprší a končím až za tmy.

Kotva

Nařezáním dvou metrových nerezových tyček vzniknou kotvy (svorníky) délky 100 mm, které z jedné strany zapilujeme a protáhneme očkem, aby šla nasadit matice, z druhé strany zmastíme kladivem tak, aby je náhodou nenapadlo se v betonu protočit.

Kotvení

Chemická kotva je dvousložková, míchání složek probíhá při vytlačování v mixážní trysce. Vytvrzování probíhá dosti rychle, proto si musíme vše dopředu pečlivě připravit, ať práce probíhá svižným tempem.

Poznámka
Počítá se s tím, že tryska je po aplikaci vyhozena. Vypadalo to, že budu potřebovat čtyři kusy, nakonec stačily tři.

Postupujeme tak, že nastrčíme svorníky do otvorů na kratších stranách rámu, nasadíme podložky a našroubujeme matice. Následně aplikujeme chemickou kotvu na kratší straně. Plníme do 1/3 hloubky (na mixážní trysce si uděláme značku fixem), rám posuneme na místo a svorníky zakvedláme na správné místo. Nedotahujeme, jen dbáme na to, aby šrouby byly svisle.

Protože je rám dlouhý a poddajný, můžeme stihnout ještě jeho druhou kratší stranu bez toho, aby se nám složka ztvrdla v mixážní trysce.

Lehce, v prstech, přitáhnutý svorník.

Po technologické přestávce (cca 20 minut), kdy probíhá vytvrzování chemické kotvy, obdobně zakotvíme i delší části rámu. Osvědčilo se demontovat a lepit napřed jednu stranu, pak druhou. Krátké strany ponecháme již na svém místě.

Detail rohu.
Tyto šrouby budou nahrazeny nerezovými,
ale teď to ještě nevím...


Smontovaný a zakotvený rám.

No a měli bychom být hotovi. Dáme si voraz a v dalším díle navozíme hnůj a prosejeme hlínu.

Žádné komentáře:

Okomentovat