pondělí 10. listopadu 2014

Pavlík staví skleník - 4. Inženýrské sítě

Dlouho jsem uvažoval, v podstatě v sobě přemlouval lenost, zda přivést do skleníku elektřinu. Nakonec jsem se ale rozhoupal a i přes kafrání osazenstva domu kopl do země...

Věci se totiž mají následovně:

  • elektřina se hodí pro přitápění
  • do chráničky si můžu přidat UTP kabel, např. pro sledování teploty a pod.

Bude mě to stát:
  • pár stovek za chráničku
  • průraz pod čarou ponoru do baráku
  • jeden den kopání

Chránička

Po zkušenostech mých kolegů s klasickou elektrikářskou chráničkou použiji opět PE potrubí (polyš) světlosti 40 mm (DN40). Bude ho potřeba zhruba 14 metrů, takže pětikilo by na to mělo stačit.

Ještě k těm špatným zkušenostem: klasická chránička musí být opravdu slušně zapískována, jinak se zaštípne a kabel z ní nejde vytáhnout a musí se vykopat. S polyšem se sice hůř manipuluje, ale je podstatně odolnější a pro Valašsko prakticky jediný použitelný. Nehledě na to, že jen za písek bych dal tolik, co za polyš.

Nářadí kopáče

Jsa ne zrovna dobře fyzicky vybaven, hledím si práci ulehčit kde to jen jde. Takže rýč je Fiskar, osvědčený pracant se správným sklonem. Lopata je úzká, cestářská, s téčkem na konci. Ve výkopu opět pošoupávám kusem plechu, aby se odkopaná hlína dobře nabírala.

Výkop

Protože mi počasí přálo, měl jsem výkop hotov za půlden šťourání v hlíně. Celkem se mi dařilo oddělovat drny. Ty následně použiji k opětovnému zamaskování výkopu.


Zpola dokončený výkop.

Taktéž zpola dokončený výkop, ale z opačné strany.

Skrz základy

Vloni jsem se už jednou přes základy probíjel, abych provlékl polyš od brány. Nemám na to dobré vzpomínky, makali jsme na tom se zeťákem celé odpoledne.

Letos jsem použil stejné nástroje, tj. silnostěnou trubku s vybroušenými zuby, kladivo a občas sekáč. Protože jsem to vzal těsně nad prvním průrazem, šlo to rychle, ale byl jsem na to sám, tak to chvíli trvalo. A on je ten valašský beton samý šutrák...

Vstup přes odvětrávací mezeru. Slabě zřetelný je polyš vedoucí od brány,
nový ještě není přiložen.

Otvor v základech skleníku pro přivedení polyše.

Zahrnutí výkopu

Pokud výkop jenom zahrneme, bude vidět hrobeček. Takže je potřeba každých cca 10 cm udusat. Pokud dusání přeženete, bude zase hlína chybět. Tedy: dusejte tak akorát.

Zahrnutí výkopu a hlavně dusání hlíny.

Chvíle odpočinku.
Opět lze vidět, že za sucha a slunce pracuji pouze omylem.

Ještě jeden pohled na dusání bahna a bláta.

 Finální úpravy terénu

Tady už je hotovo, tráva sice ještě kapku povadne,
ale vlivem vytrvalých dešťů se zase rychle vzpamatuje.

Tohle je výsledek.
Nic moc a přitom takové práce...


To je vše, příště budeme skládat rám skleníku a vrtat díry pro závitové tyče.

Žádné komentáře:

Okomentovat