středa 29. ledna 2014

Tak nám, pro změnu, zařízli SugarSync, paní Müllerová


Žijeme ve spirále, za rok jsme tam, kde jsme byli v loni, pouze o úroveň výše. Takže zkraje roku 2013 jsem se potýkal se změnou LiveMesh -> SugarSync (ZDE), teď pro změnu zase SugarSync -> ownCloud. Doufám, že to na nějaký rok vydrží.

Zrovna, když se nezadržitelně blížil termín ukončení bezplatného použití SugarSync, potřeboval D otestovat chování cloudového úložiště ownCloud. Jako na zavolanou!

Co je to ownCloud?

OwnCloud je open-sourcové cloudové úložiště, které si nainstalujete na svém vlastním hardware, případně u nějakého tolerantnějšího poskytovatele. Klientský software je připraven pro Windows, Mac OS X a Linux. Přístup je možný také přes HTTP/HTTPS, tedy internetovým prohlížečem.

Jeho schopnosti však sahají ještě dál, má např. API pro vývojáře, přístup přes WebDAV a podporuje pluginy (jejich seznam ZDE).

Pár postřehů z provozu

Provozně funguje zatím vše jak má. Přesto jsem na pár věcí narazil:
  1. Z období laborování došlo k jednomu zádrhelu, jehož řešení nebylo zcela triviální: pár dní jsme provozovali ownCloud pouze s vlastním certifikátem. Po jeho změně na certifikát podepsaný CA se windows klient na notebooku zhroutil. Musel jsem ntb fyzicky odpojit od internetu, zrušit sdílení, pak opět připojit k internetu, cloudu a sdílení opětovně nastavit. Trochu opruz. Na stolním PC proběhlo vše v pořádku, stačilo změnit parametery připojení.
  2. Klient pro Windows nemění ikony ve správci souborů (a tím ani v Total Commanderu), takže si je u sdílených adresářů budu muset nastavit ručně (prostě to musím mít).
  3. Momentálně testujeme nově přidanou službu pro přenos souborů (něco jak Úschovna).

Shrnutí

OwnCloud není pro každého, já mám zrovna štěstí, že D má možnost nechat běžet ownCloud na firemním serveru a pokud budu potřebovat opravdu mooooc místa, prostě si/mu do něj koupím nějaký disk.

Dokáži si však představit, že když se pár schopných lidí domluví, tak něco takového rozjedou a náklady na provoz si pak rozúčtují mezi sebe.

Pár obrázků

Pro vaši představu přikládám několik obrázků webového rozhraní a klientského sw pro Windows.

Přihlašovací obrazovka (webové rozhraní).

Sezname adresářů a souborů (webové rozhraní).

Seznam souborů v adresáři (webové rozhraní).

Možnost dostat se ke starší verzi souboru (webové rozhraní).

Seznam aktivit (webové rozhraní).

Ikona (mráček) ownCloud v tray liště (Windows).

Lokální menu ownCloudu (Windows).

Záložka Účet (Windows).

Záložka Aktivita (Windows).


Záložka Hlavní (Windows).


Záložka Síť (Windows).

Další informace


1 komentář: