pondělí 12. března 2012

Jestem Androidem

Tak už došlo i na mě. Mám lechtací telefon. A s Androidem.

Preambule
Sice jsem léta vypadal jako staromilec a brzda pokroku, ale nehodlal jsem vyměnit stařičkou, přesto naprosto spolehlivou a vyhovující Nokii 5210 za nic horšího, byť módního.
Kynologův mobil musí být totiž vodě a vlhku odolný, nesmí mu vadit bláto a psí chlupy (a ty se dostanou i do zataveného jogurtu).
Výběr navíc komplikovala má vrozená spořivost. A tak jsem po léta odbýval dotazy na počet barev displeje (dvě, černá a oranžová) s úsměvem... 
I když v hloubi duše jsem po něčem, v čem se dá vrtat a pro co bych mohl napsat nějaký kousek vlastního softwaru bažil.


Sony Ericsson XPERIA Active
No a pak se seběhlo několik věcí dohromady. Ve firmě jsme konsolidovali telekomunikační služby (přešli jsme na IP telefonie a Telefonika tím utřela zcela a T-Mobile se musel snažit, abychom u nich zůstali), takže mimo jiné zbyl i nějaký budget na telefon pro mě. A hlavně kolega, znalý mých požadavků, objevil výše uvedený mobil. Tedy jsme jej objednali.


Dodání
Po objednání v listopadu 2011 byl telefon dodán v březnu 2012. Nebyl nedostatkovým zbožím, v prostém krámku na rohu byl normálně k mání, ale T-Mobile má cesty svých dodavatelů nevyzpytatelné a čím větší kolos, tím větší bordel.
Kladem půlročního zpoždění, mimochodem v oblasti IT naprosto nepochopitelným, bylo několikeré postupné zlevnění, takže jsem ho měl nakonec zadarmo. Nová baterka do Nokie by mě vyšla na 250,-, tedy jsem ještě ušetřil.
Záporem čekání byly vtípky kolegů, zejména v období, kdy se vykulila kontejnerová loď u Nového Zélandu. Však to znáte...


A je to tady
Telefon konečně dorazil. Nebudu tady psát recenzi, těch je plný internet, jen si zkusím porovnat, po cca týdnu používání, oba telefony z hlediska mých osobitých potřeb.
Jen tak mimochodem, oba telefony dělí 10 let vývoje (Nokia 2001, XPERIA 2011).

Rozměry, hmotnost, vzhled
Byť to není partnerka, na rozměrech, hmotnosti a velikosti záleží. A XPERIA je až na šířku (rozdíl 7 mm) citelně menší a tenčí, ale o 12 gramů hmotnější. Celkově plus, byť držení Nokie je jistější, jednak díky celogumovému case a druhak díky stylu práce.
Nokia váží 106 gramů.
XPERIA Active váží 118 gramů.
Pokud častěji cestujete, bude vás zajímat i hmotnost a rozměry příslušenství:


Na vážení šla XPERIA s malým hendikepem, protože se mi nechtělo štrachat z krabice originální USB kablík, neboť normálně sdílí nabíječku i kablík s Kindlem, ale i tak je s přehledem lehčí.
XPERIA i s nabíječkou váží 184 gramů.

Výdrž
Tady jen krátce. Papírově má sice XPERIA dvojnásobnou výdrž jak v pohotovosti tak v délce hovoru, ale v praxi nabíjím pro jistotu furt (pořád). Ale dva dny by měla vydržet. Velkými žrouty je WiFi, GPS a pár aplikací, které ji nedají spát. V podstatě jsem na tom jak s Nokií když už je akumulátor z formy.


Z čeho jsem nadšen a co mně vadí
Naprosto uchvácen jsem z těchto vlastností:

  • Libovolný počet budíků s opakováním, což mi moc chybělo, neboť vstávám každý den jinak a kdo to má pořád štelovat. Navíc lze zvolit signál, takže pokud mám ráno plavání, budí mě zvuk sonaru a připomene mi, že si mám vzít plavky.
  • Kontakty synchronizované s Googlem. Konečně je mám na jedné hromádce, ale byla to fuška je dát všechny dohromady. Jen mě mrzí, že obrázky ke kontaktu jsou u Googlu čtvercové s malým rozlišením. Ty z telefonu jsou jednoznačně lepší, ale nejde je synchronizovat. No, nemůžu mít vše.
  • Očko v rohu telefonu (původně určeno pro, pro mě nepraktické, poutko). Protáhl jsem jím signální tkaničku, kterou telefon k sobě přivážu prostým provlečením. Tím při různých kotrmelcích a pádech minimalizuji možnost jeho ztráty.
  • Blesk ve funkci svítilny je také veskrze praktický, byť jsem zatím vystačil s tím, že jsem chytl pejska za ocásek a on mě tmavým lesem provedl.
  • Programu Wifi Analyzer a Fing jsou praktickým švýcarským nožíkem síťaře.
Zatím jsem v rozpacích, či případně hledám vhodný software:
  • Stopky. Pro mě praktická věc, ale zatím jsem na žádné slušné nenarazil.
  • Kalendář. Je synchronizován s tím v Googlu, ale nějak se tam nezobrazují narozeniny a svátky z kontaktů, takže pátrám dále.
  • Celkem by mi bodnul nějaký TODO List, ale taky nic.
  • MP3 přehrávač, který sosne soubor z domácího NASu a po nastavené době přehrávání sám chcípne. Nahradil bych tím separátní přehrávač používaný pro čtení na dobrou noc.
Fotoaparát
Jsa odchován Canonem 400D jsem se na integrovaný fotoaparát díval svrchu, ale vcelku překvapil v porovnání s domácím CASIO EX-Z11.

První je výřez z fotografie pořízených XPERIÍ o rozlišení 2592x1944 (5MP) a druhý 1632x1224 (2MP). Poslední, třetí výřez je pořízen kompaktem CASIO EX-Z11 o rozlišení 3072x2304 (7MP). Foceno bylo v kuchyni na stole při jarní zatažené obloze a rozsvíceným žlutým zářivkovým světlem.

XPERIA 2592x1944 (5MP)


XPERIA 1632x1224 (2MP)

CASIO EX-Z11 3072x2304 (7MP)
Data o modelu
Tyto informace se týkají konkrétního výrobku a jsou zde proto, abych je nemusel lovit někde v datových hlubinách.

  • Model: ST17i
  • Verze Androidu: 2.3.4
  • Verze jádra: 2.6.32.9-perf
  • Číslo sestavení: 4.0.2.A.0.62
  • SI Number: SI 1255-8530
  • Akumulátor EP 500, 3.7V / 4.2V / 1160mA / 4.3Wh
  • Rozlišení displeje: 320x480 (HVGA)
  • RAM: 512 MB
Další informace

Žádné komentáře:

Okomentovat