pondělí 12. září 2011

Ukládáme pořady ČRO

Český rozhlas vysílá pravidelně několik pořadů, které bych si rád poslechl, ale v tu dobu buď spím, nebo pracuji, nebo... zkrátka nejde to.


A tak jsem vytvořil postup, jak tyto pořady uložit k pozdějšímu použití...

Princip
Princip je jednoduchý. Využijeme toho, že ČRO vysílá streamovaný zvuk skrz internet. Tento stream odchytíme a rovnou uložíme. Budeme k tomu potřebovat počítač, který bude v tu dobu v provozu a vhodnou aplikaci. 


Osobně to řeším počítačem v zaměstnání, který je nepřetržitě v provozu. Můžete ale také použít automatické spouštění v určený čas.


Co s nahranými pořady?
Cesta do práce mi trvá 30 minut, tak akorát na jednu kapitolu...


Aplikace MRec
K uložení streamu budeme potřebovat nějakou aplikaci. Ačkoliv se takových prográmků po internetu pár válí, nesplňoval ani jeden beze zbytku mé požadavky. Proto jsem si vytvořil jeden speciálně přímo na míru. Můžete si jej stáhnout buď hotový, nebo ve formě zdrojových textů a sami si ho zkompilovat (zdrojový text). Měl by vám s tomu stačit Visual C# Express.


Co umí MRec?
MRec (Media Recorder) se umí připojit k zadanému streamu a po definovanou dobu jej ukládat do souboru. Název cílového souboru můžete být daný pevně, nebo můžete využít jednoduché šablony a pojmenovat soubor například podle aktuálního času záznamu.


Použití MRec

MRec.exe <stream> <soubor> <čas>


<stream>adresa zdrojového streamu
<soubor> soubor (nebo jeho maska) pro uložení streamu
<čas> délka ukládaného streamu v sekundách

Doporučuji zadávat první dva parametry v uvozovkách, vyhnete se tak mnohým, obtížně identifikovatelným, problémům.

Příklad 1
Potřebujeme pořídit ze streamu ČRO Praha 60 sekund záznamu a uložit jej do souboru x.mp3 do kořenového adresáře disku c:.

MRec.exe "http://icecast5.play.cz:8000/cro2-32.mp3" "c:\x.mp3" 60

Příklad 2
Potřebujeme pořídit ze streamu ČRO Praha hodinu (3600 sekund) záznamu a uložit jej do souboru s názvem tvořeným časem záznamu dle masky (formát názvu souboru nám zaručuje pěkné setřídění ve správci souborů a rychlou kontrolu, zda-li něco nechybí).

"http://icecast5.play.cz:8000/cro3-32.mp3" "c:\Data\MediaRecorder\CNP 18-30\{0:yyyy-MM-dd HH-mm-ss}.mp3" 3600


Poznámka
0 ve složených závorkách reprezentuje čas, za dvojtečkou je jeho formát. Pro zvídavé uvedu adresu, kde se o formátování používaném v C# můžete dozvědět více.

Automatické nahrávání
Pro automatické nahrávání využijeme již existující funkcionalitu Windows: Plánovač úloh. Ten nalezneme v Ovládacích panelech / Nástroje pro správu / Plánovač úloh.

Cílem tohoto článku sice není naučit vás práci s touto aplikací, nicméně pro inspiraci uvedu alespoň pohled na můj seznam úloh pro pořady ČRO:


Takto vypadá detail úlohy / akce v Plánovači:



Pro úplnost uvedu, že lze také (v Podmínkách) zadat volbu: Ke spuštění úlohy probudit počítač.


Jak nalézt zdrojový stream?
S nalezením streamu bývá občas potíž, zejména proto, že to děláme jednou za čas a pak se nám postup vykouří z hlavy. Proto jsem pro vás (a pro sebe) sepsal aktuálně platný postup:
  1. Do prohlížeče zadáme adresu http://www.rozhlas.cz/iradio/zive
  2. Najedeme myškou na program a požadovanou kvalitu (já používám MP3 32) a dáme "Uložit odkaz jako..."  (např. cro3_lowmp3.m3u)
  3. Ve staženém souboru z kroku [2] (cro3_lowmp3.m3u) zkopírujeme do schránky první řádek. Bude tam něco jako  http://www.play.cz/radio/cro3-32.mp3.m3u
  4. Obsah schránky z bodu [3] (http://www.play.cz/radio/cro3-32.mp3.m3u) vložíme do prohlížeče a opět uložíme jako soubor (cro3-32.mp3.m3u).
  5. Ze souboru uloženého v bodě [4] (cro3-32.mp3.m3u) konečně získáme požadovanou adresu (http://icecast5.play.cz:8000/cro3-32.mp3)
  6. Uff.
Je dost možné, že existuje jednodušší postup, ale já na něj nepřišel.

Praktické rady
  • Začínáme nahrávat o 5 minut dříve, neboť se občas s něčím šoupne a pak by nám chyběl začátek.
  • Nahráváme o cca 30 minut déle kvůli možným časovým posunům (60 minut = 3600 sekund)
  • Vytvoříme si adresáře odpovídají jednotlivým pořadům

Další aplikace
Pro oříznutí stopáže se mi osvědčil program MP3Cut, věnujte pozornost nastavení a naučení horkých kláves a také správnému měřítku zobrazení grafu úrovní. Po chvíli praxe pak zvládnete oříznutí jednoho souboru za pár sekund a již často pouhým okem poznáte začátek a konec pořadu.


Pokud si nahrané pořady míníte i archivovat, doporučuji správně nastavit také MP3 tagy. K tomu skvěle poslouží aplikace MP3Tag.


Moje oblíbené pořady
Osudy (Vltava, 00:05)
Do této programové řady jsou zařazovány vzpomínky významných a zajímavých osobností přímo na mikrofon a výběr z memoárové literatury čtený herci. Mají většinou 5 dílů. Mezi naprosté hitovky, které jsem poslouchal snad 100x patří Arnošt Lustig, Jiří Grygar, Otto Wichterle a mnoho dalších.


Stránky na dobrou noc (Praha, všední dny, 22:05, to už dávno chrním)
Jak se to jmenuje nyní to netuším, ale bývá tam tak 10-ti dílná četba na pokračování.


Rozhlasová povídka (Vltava, 11:30, neděle)
Jednodílná 30-ti minutová povídka.


Další informace
Visual C# Express
Zdrojový text aplikace (Program.cs)
Sestavená aplikace (ZIP/EXE)
Živé vysílání ČRO
Program ČRO
MP3Cut
MP3Tag
Formátování data a času (C#)

Žádné komentáře:

Okomentovat