sobota 6. listopadu 2010

Bible alkoholiků

Tak jsem si zase jednou udělal pořádek v automaticky nahrávaných pořadech Českého rozhlasu, což obnáší ořezání začátků a konců dotyčných MP3 (jsou tam z důvodů občasného posunutí vysílání oproti programu) a pojmenování jednotlivých pořadů...a vyloupla se perla.


Je to kniha Venedikta Vasiljeviče Jerofejeva (1938-1990), Moskva - Petuški zpáteční, známá spíše jako Bible alkoholiků. Nebudu se tady zabývat hodnocením obsahu, to si nakliknete na Googlu od povolanějších. Tento krátký článek vznikl spíše z touhy se s Vámi podělit o tři recepty na naprosto originální koktejly, které je možné pít beze studu před Bohem a lidmi, v přítomnosti lidí a ve jménu Boha.


Je mi jasné, že originální suroviny bude nutné si nechat dovézt ze Svazu. Experimentům s domácími surovinami sice nic nebrání, ale pochybuji, že dojdete úspěchu. 
Ilustrační foto: autor
Teď si dáme jako vyprošťovák zubrovku (nic lepšího lidi ještě nevymysleli, rozhodně se vyhneme koriandrovce, má antihumánní vliv) a dáme se do koktejlů, co se pijí po celém světě, od Moskvy až po Petuški.


Kénánský balzám (mulatka)
Tekutina tmavohnědé barvy, umírněné síly a výrazného aromatu, navozuje rozmar, ideu, patos a navrch i metafyzický náznak.


Složení
  • Denaturovaný líh, 1 dl
  • Ležák, 2 dl
  • Filtrovaná politura na nábytek, 1 dl
Poznámka
Jak zemřel Puškin, ví v Rusku málokdo, ale jak se filtruje politura na nábytek ví každý.


Duch Ženevy (slza komsomolčina)
Tento koktejl sice nemá ušlechtilost, ale zato má buket. 


Složení
  • Voňavka Bílý šeřík, 0.5 dl
  • Prostředek proti pocení nohou, 0.5 dl
  • Pivo Žigulovské, 2 dl
  • Lak lihový, 1.5 dl
Poznámka
Základní součást, Bílý šeřík, není možné nahradit ani Jasmínem, ani Konvalinkou stříbrnou, ani Fialkou. Staří alchymisté říkají, že nejsou ekvivalenty.


Čubčí vnitřnosti
Nejkrásnější je boj za osvobození lidstva a toto je ještě krásnější. Je to hudba sfér. Už po dvou pohárech se člověk stává oduševnělým...


Složení
  • Pivo Žigulovské, 1 dl
  • Šampón Sadko - bohatý host, 30 ml
  • Šampón proti lupům, 70 ml
  • Lepidlo BF, 15 ml
  • Desinfekce proti lezoucímu hmyzu, 20 ml
Poznámka
Uložme na týden do tabáku z cigaretovým vajglů a pak se může nosit na stůl. Pijeme plnými hlty s východem první hvězdy. 


Na bratrství děťátka, na bratrství...

Post scriptum
Rusko, 60-tá léta

Před magazínem chodí sem a tam pán, jenž občas zvedne dva prsty, což značí v dvojom (ve dvou). Do jedné až dvou minut se u něj zastaví jiný pán, něco k sobě prohodí, zajdou spolu dovnitř a vyjdou s láhví vodky.
 
Následně oba poodejdou stranou, jeden složí šálu, v létě sako, opře jej o zeď a druhý tou lahví majzne dnem o podloženou zeď tak, že jednou ranou dostane špunt do rukou ve vyšroubovatelné polohy. Načež se láhve ujme prvý pán, zvláštním klikyhákem ji pokřižuje a uchopí ji nadhmatem tak, že dole vyčnívá polovina obsahu.

Druhý pán ji od něj převezme již normálně, podhmatem a na jeden zátah vymlaskne obsah přesně k prstu, což ukáže prvému. Ten to znaleckým okem a kývnutím hlavy ocení, načež prvý láhev převezme a na jeden zátah dorazí. Pánové si po aktu podají ruce, pohlédnou si do očí a beze slova se rozejdou. Láhev zahazuje druhý pán.

Zjevná opilost či chyba (více úderů či chybné odpití) v provedení rituálu nebyla nikdy zaznamenána, hrdlo láhve se před napitím neotírá.

2 komentáře:

  1. Pokud má autor článku nějaké zkušenosti s oněmi koktejly, ráda bych věděla zda:

    a)lze místo Žigulovského piva použít Hostan? Nebo u něj platí to samé, co pro Bílý šeřík?

    b)jestli může být Prostředek proti pocení nohou sypký?

    Jménem svého barmana předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  2. a) Ano, ale jen v případě "Čubčích vnitřností".
    b) Rozhodně ne.

    OdpovědětVymazat